ŽVIŽGAČ SPREGOVORIL

Snowden: Imel sem možnost brati vaša sporočila

Objavljeno 13. julij 2013 14.19 | Posodobljeno 13. julij 2013 14.21 | Piše: STA, A. L.

»Nemoralno ne more postati moralno z uporabo skrivnega prava.«

Edward Snowden.

MOSKVA – Nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je v izjavi na petkovem srečanju z ruskimi borci za človekove pravice opozoril, da je imel še pred dobrim mesecem dni »možnost brez kakršnega koli naloga iskati, zaseči in brati vaša sporočila«. Gre za moč, s katero je mogoče »spremeniti usodo ljudi«, meni. Snowden je v izjavi poudaril, da je imel še pred kratkim »družino in dom v raju« ter da je živel v velikem udobju. Ob tem pa je imel dostop do komunikacije »kogar koli ob katerem koli času«.

V navzkrižju z ustavo

Opozoril je, da to pomeni »resno kršitev prava«. Iz zapisa njegovih izjav na srečanju, ki ga je objavila spletna stran Wikileaks, je razvidno, da je ravnanje NSA po njegovem v nasprotju s 4. in 5. amandmajem ameriške ustave, 12. členom splošne deklaracije človekovih pravic in številnimi statuti in pogodbami, ki prepovedujejo »takšne sisteme množičnega, prodornega nadzora«. »Medtem ko ameriška ustava takšne programe razglaša za nezakonite, moja vlada trdi, da skrivne odločitve sodišča, ki jih svet ne sme videti, nekako legitimirajo nezakonito početje,« poudarja Snowden. »Nemoralno ne more postati moralno z uporabo skrivnega prava.«

Glede lastnega delovanja se je Snowden skliceval na načelo, razglašeno leta 1945 v Nürnbergu. To načelo prepoznava mednarodne dolžnosti posameznika, ki presegajo nacionalne zaveze pokorščine. V skladu z načelom imajo posamezni državljani »dolžnost kršiti domače pravo, da bi preprečili zločine proti miru in človečnosti«.

Snowden tako poudarja, da je storil le to, za kar verjame, da je prav. »Nisem se želel okoristiti. Nisem poskušal prodati ameriških skrivnosti. Nisem se povezal s katero koli tujo vlado, da bi si zagotovil varnost,« je poudaril. »Nasprotno, kar sem vedel, sem razkril javnosti, zato da lahko vsi razpravljamo o zadevah, ki se tičejo nas vseh, in to pri belem dnevu,« je dodal.

»Moralna odločitev za razkritje je bila draga, a to je bilo pravilno in ničesar ne obžalujem,« poudarja Snowden.

Užival bo azil v Rusiji

Sicer pa je opozoril tudi na nezakonito delovanje ZDA v lovu nanj. Te so od Hongkonga zahtevale, naj ga izroči brez vsakršne pravne podlage, državam, ki bi mu ponudile azil, pa so grozile s sankcijami. Vojaškim zaveznicam so celo ukazale prizemljitev letala predsednika ene od latinskoameriških držav. »Te nevarne eskalacije pomenijo grožnjo ne le dostojanstvu Latinske Amerike, ampak tudi temeljnim pravicam vsakega človeka, da živi brez preganjanja in da zaprosi za azil in ga prejme,« pravi Snowden. Ob tem se je zahvalil državam, ki so se zoperstavile kršitvam človekovih pravic in mu ponudile azil. Med njimi so Rusija, Venezuela, Bolivija, Nikaragva in Ekvador. »S tem so si zaslužile spoštovanje sveta,« je dejal Snowden. Izpostavil je svoj namen potovati v vsako od teh držav in izraziti zahvalo ljudem in voditeljem.

Snowden je v petek tudi poudaril, da »formalno sprejema vse ponudbe« podpore ali azila in vse druge, ki mu bodo morda ponujene v prihodnje. Ob tem je navzoče prosil za pomoč pri zagotovitvi varnega potovanja v Latinsko Ameriko. Dokler to ne bo omogočeno, pa želi uživati azil v Rusiji. Zanj je v petek že zaprosil.

Deli s prijatelji