GREH?

Snežaki so protiislamski?

Objavljeno 18. januar 2015 11.24 | Posodobljeno 18. januar 2015 11.24 | Piše: S. I
Ključne besede: snežak islam

Ko je sneg pobelil sever Savdske Arabije, se je takoj oglasil verski voditelj in postavljanje sneženih mož označil za neislamsko in grešno.

Domnevna roparja so ustrelili v glavo.

Pred dnevi je dele Bližnjega vzhoda pobelil sneg, kar se v preteklosti ni dogajalo prav pogosto, zdaj pa se je to zgodilo že tretje leto zapored. Snežilo je tudi na hribovitem severu Savdske Arabije blizu meje z Jordanijo, kar so otroci beduinov izkoristili za igro v snegu, kepanje, drčanje in postavljanje snežakov.

Fatva proti snežakom

A ti niso vsem tako všeč. Ugledni savdski verski voditelj šejk Mohamed Saleh al Munadžid je namreč izdal fatvo, se pravi versko razsodbo, s katero je postavljanje snežakov označil za neislamsko. Na eni od številnih verskih spletnih strani v Savdski Arabiji je namreč naletel na vprašanje, ali vera dovoljuje očetom, da otrokom postavljajo snežene može, potem ko je snežni metež zajel sever države.

Mohamed Saleh al Munadžid je odgovoril: »Iz snega ni dovoljeno postavljati postave, niti v igri in za zabavo!« Sklicujoč se na druge islamske verske učenjake je razložil, da je postavljanje sneženega moža podobno ustvarjanju človeške podobe, kar pa je v Savdski Arabiji, kjer vlada zelo stroga interpretacija sunitskega islama, prepovedano. »Bog je ljudem dal možnost, da ustvarjajo, kar koli želijo, dokler to nima duše, se pravi drevesa, ladje, sadje, zgradbe in podobno,« je Munadžid zapisal na spletni strani.

Spletni odzivi

Njegove besede so sprožile burne odzive na spletnih družabnih omrežjih. »V imenu vere se bojijo prav vsega. Bolni umi,« je zapisal eden od uporabnikov twitterja z arabskim vzdevkom. Drugi je objavil fotografijo moškega v tradicionalnih arabskih oblačilih, ki se drži za roko s »snežno nevesto«, ki nosi modrček in rdečilo za ustnice. »Vzrok za prepoved je strah pred uporom drugače mislečih,« je zapisal. Tretji je dejal, da Savdsko Arabijo zastrupljata dve vrsti ljudi: »Prvi so tisti, ki potrebujejo fatvo za vsako malenkost, drugi pa so verski voditelji, ki se hočejo vmešavati v življenje drugih prek fatve.«

No, šejk Munadžid ima tudi zagovornike. »S postavljanjem snežakov posnemamo nevernike in spodbujamo pohoto in erotiko,« je zapisal eden izmed njih, »naj Bog varuje verske učenjake, saj imajo oster um in vidijo stvari, na katere ne pomisli niti hudič.« 

Deli s prijatelji