DRAŽBA

Snel poročni prstan in umoril Kennedyja

Objavljeno 29. oktober 2013 23.03 | Posodobljeno 29. oktober 2013 23.06 | Piše: Emanuela Bubanj

Za poročni prstan Leeja Harveyja Oswalda so na dražbi iztržili 108.000 dolarjev.

Zlati obroček je iztržil več kot sto tisočakov. Foto: Reuters

Snel si je poročni prstan in umoril ameriškega predsednika: poročni simbol, ki ga je še nekaj ur pred zgodovinsko tragedijo nosil zloglasni Lee Harvey Oswald, so ob petdesetletnici smrti Johna F. Kennedyja prodali na dražbi za kar 108.000 dolarjev.

Na prodaj je bilo še okoli 300 atentatorjevih osebnih predmetov, tudi pisma, razglednice, dokumenti, fotografije, nož in dežni plašč, ki ju je dobil pri ameriških marincih, jakna iz semiša, volnen jopič, šahovski set, lesen lok in celo revolver: vsi so bili ocenjeni na okoli 200 dolarjev, a so nazadnje iztržili po več deset tisočakov. Seveda je največ pozornosti po pričakovanjih pritegnil skromen obroček zvestobe iz štirinajstkaratnega zlata, ki ga krasijo komunistični simboli. Prstan je skoraj pol stoletja pozabljen ždel v sefu odvetniške firme v teksaškem Fort Worthu, nedavno pa so ga vrnili zloglasni vdovi, Marini Oswald Porter, ki je imela ob poroki komaj 19 let. Leeja Harveyja je vzela po komaj dveh mesecih poznanstva, bilo je leta 1961, pomembna kosa nakita pa sta kupila v zlatarni v Minsku.

Kot se je spominjala Marina, je njen mož usodnega 22. novembra 1963 odložil prstan na nočni omarici njune spalnice v Irvingu, kjer sta stanovala pri prijateljici, potem pa se, kot se je pozneje izkazalo, odpravil v službo, v resnici pa se je namenil ubit ameriškega predsednika v Dallas. Po aretaciji so vse imetje zakoncev zasegli agentje ameriške tajne službe, Oswaldov poročni prstan pa je končal v kartotekah odvetnika iz družbe Brackett and Ellis. Šele po smrti Forresta Markwarda, lani, so dediči prstan vrnili Marini, v originalni kuverti tajne službe. Na dražbi v Bostonu so ga ponudili po izklicni ceni 2500 dolarjev, anonimen kupec iz Teksasa, ki je odštel več kot neverjetnih sto tisočakov, pa je prejel še petstransko pismo z dne 5. maja 2013, v katerem danes 72-letna vdova pojasnjuje zgodovino nakupa poročnega nakita in svoje doživljanje krvavega 22. novembra. Opisuje najhujši dan v svojem življenju, zaslišanje Warrenove komisije in neprijetna vprašanja preiskovalcev, ki so ugibali, ali je bil Oswaldov zakon izraz prave ljubezni ali pa morda le krinka. »Prstan je Marininih eden redkih spominov na pokojnega moža. Vse drugo so ji odvzeli in nikoli vrnili. Da prstan in osebne spominke prodaja, potrjuje njena prizadevanja, da se želi osvoboditi okovov boleče preteklosti,« je pred dražbo pojasnil Bobby Livingston iz hiše RR Auction.

Da se želi povsem odcepiti od atentata na Kennedyja, je potrdila tudi sama vdova: pred prihajajočo okroglo obletnico trepeta, kot je povedala, jo z vseh koncev bombardirajo spomini na usodni dan, ki ji je življenje obrnil na glavo. Ameriški trg so preplavile biografije karizmatičnega predsednika, v Dallasu in drugod po državi pa napovedujejo številne slovesnosti, zato je olajšana, da so nekateri spomini zapustili vsaj njen dom.

Deli s prijatelji