HOMO TURISTICUS

Smučarski eldorado tudi za kronane glave

Objavljeno 04. januar 2013 11.33 | Posodobljeno 04. januar 2013 11.33 | Piše: Drago Bulc

Lech in Zürs, turistični alpski vasici, pri nas nista tako znani kot svetovno zimsko športno središče St. Anton.

V  vasicah, ki skupaj štejeta komaj 1465 prebivalcev in premoreta največ luksuznih turističnih postelj na prebivalca v Avstriji (na svetu ju prekaša le švicarski St. Moritz), med uglednimi in petičnimi gosti z vsega sveta že vrsto let preživljajo zimske počitnice tudi člani angleške in nizozemske kraljeve družine. Najbolj znana smučarka iz angleške kraljeve družine je bila tu pred leti princesa Diana. Največ pozornosti medijev od članov nizozemskega dvora pa je lani na žalost pritegnil princ Johan Friso, ki ga je 17. februarja zasul plaz, po reševanju pa je padel v komo, zaradi česar še danes leži v londonski bolnišnici.

Poleg enkratnih smučišč petične turiste v Lech in Zürs pritegnejo tudi razkošni hoteli, ki so obdržali pregovorno predarlberško gostoljubje in alpski slog. V krajih, ki edini v Avstriji zaradi odličnih snežnih razmer več zaslužijo z zimskim kot poletnim turizmom, sicer že od vsega začetka veliko pozornosti namenjajo ekologiji. Tako so vsa parkirišča pod zemljo, cest in ulic sploh ne posipajo, tako da lahko prismučate do vsakega hotela. Na smučiščih Lecha in Zürsa so tudi prvi v Avstriji uvedli omejitev števila smučarjev. Takoj ko prodajo 15.000 vozovnic, zaprejo dovozne ceste v oba kraja. Tamkajšnji turistični delavci so se namreč odločili, da obiskovalci za visoko ceno na njihovih sicer zelo prostranih smučiščih resnično uživajo, in ker ni gneče, tudi vijugajo varno.

Meka pršiča

Z vozovnico Arblerg Card, ki sicer ni poceni, lahko presmučate kar pet velikih med seboj povezanih smučišč, ki se raztezajo na višini od 1300 do 2800 metrov nadmorske višine, na katerih je 280 kilometrov teptanih prog in 180 kilometrov prog zunaj urejenih smučišč. Zato je ta eldorado globokega pršiča res prava meka za ljubitelje prostega smučanja z vsega sveta. Najboljši pa si lahko za 350 evrov privoščijo tudi nepozabno helikoptersko smučanje z bližnjega tritisočaka. Zaradi nevarnosti plazov je to dovoljeno samo pod vodstvom izkušenega učitelja.

Prav zaradi odličnih smučišč in vrhunske turistične ponudbe številni obiskovalci na Arlberško prihajajo na zimske počitnice tudi večkrat na leto. In tiste, ki svojo pripadnost tudi dokažejo, vsako leto sprejmejo v najstarejši smučarski klub na svetu, Arlberg Ski Club. Večina članov se vsak zadnji teden januarja zbere na tamkajšnjih strminah. Takrat se v Lechu in Zürsu zvrsti vrsta prireditev, ki so posvečene prav njim. Seveda so veselice privlačne tudi za vse tiste, ki takrat tam preživljajo počitnice.

Beli krog

Beli krog je edinstvena proga v Alpah in verjetno tudi na svetu, ki smučarje že 50 let z 79 žičnicami popelje od Lecha prek Zürsa, Zuga in Oberlecha. V sezoni 2005/06 so na tem 22 kilometrov dolgem krogu z višinsko razliko 5500 metrov pripravili največji maraton v alpskem smučanju na svetu. Rekorder je s 44 minutami in 35 sekundami domačin, sicer olimpijski smukaški prvak iz leta 1992 Patrick Ortlieb. Ta veliki snežni spektakel, ki je v Guinnessovi knjigi rekordov, bo letos 19. januarja.
 

Deli s prijatelji