OKUŽEN?

Smrtonosni mers na Slovaškem? Testirajo moškega

Objavljeno 14. junij 2015 13.24 | Posodobljeno 14. junij 2015 13.28 | Piše: STA, K. K.

Moški je po neuradnih informacijah predstavnik seulskega avtomobilskega koncerna Kia, ki ima na Slovaškem svojo tovarno.

Fotografija je simbolična.

BRATISLAVA – Na Slovaškem so hospitalizirali južnokorejskega moškega, za katerega sumijo, da je okužen z virusom bližnjevzhodnega respiratornega sindroma (mers). Moški je od sobote v univerzitetni bolnišnici v Bratislavi, rezultati krvnih testov pa naj bi bili znani danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah tujih tiskovnih agencij gre za 39-letnega moškega iz Južne Koreje. Ta ima drisko, vročino in lezije na koži, je simptome opisala predstavnica bolnišnice Petra Stano.

Predstavnik Kie

Moški je po neuradnih informacijah predstavnik seulskega avtomobilskega koncerna Kia, ki ima na Slovaškem svojo tovarno. V državo naj bi pripotoval 3. junija.

V soboto so ga v Bratislavo pripeljali iz mesta Žilina, vzorce njegove krvi pa so po poročanju slovaške tiskovne agencije Tasr poslali na analizo v Prago. Rezultati naj bi bili znani v 24 urah, predvidoma enkrat danes popoldne. Medtem slovaške zdravstvene oblasti ravnajo v skladu s protokolom in iščejo osebe, ki so bile z moškim v stiku.

Izbruh mersa so konec maja zaznali v Južni Koreji, epidemija pa se širi z veliko hitrostjo. Od pojava prvega primera 20. maja so zabeležili že 145 primerov, od tega sedem novih danes, je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za zdravje.

Štiri nove primere so zabeležili v medicinskem centru Samsung v Seulu. Gre za eno največjih bolnišnic v državi, kjer se je z virusom okužilo že 70 ljudi.

Umrl že petnajsti

Da bi preprečili širjenje bolezni med pacienti in osebjem, so delo te bolnišnice, ki velja za žarišče širjenja bolezni, danes v večjem delu zaustavili. Tako bolnišnica ne bo več sprejemala pacientov, odpovedane so nenujne operacije, obiski pa so prepovedani. Takšen režim bo veljal vsaj do 24. junija.

Mers je v Južni Koreji doslej terjal 15 smrtnih žrtev. Zadnja smrtna žrtev je bila potrjena danes, gre pa za 62-letnega moškega, ki je umrl v južnem pristaniškem mestu Busan. Bolezen so pri njem potrdili 7. junija, okužil pa se je prav v seulskem medicinskem centru Samsung.

Deset ljudi je medtem doslej ozdravelo in so jih že odpustili iz bolnišnic. Mers ima po navedbah strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) okoli 35-odstotno stopnjo smrtnosti. Cepiva ali zdravila zanj ni.

Deli s prijatelji