STRELJANJE

Smrtno nevarne karikature

Objavljeno 07. maj 2015 09.14 | Posodobljeno 07. maj 2015 09.14 | Piše: E. B.

V Dallasu v streljanju zaradi upodobitev Mohameda ubili napadalca.

Upodobitve Mohameda so znova zanetile nasilje. Na razstavi in tekmovanju v izdelovanju karikatur preroka v Dallasu v ZDA so odjeknili streli, domnevna napadalca so policisti ubili.

Svoboda govora ali provokacija, se je znova razvnela razprava v medijih. Zagovorniki dogodka v Teksasu vsekakor podpirajo prepričanje, da umetnosti nihče nima pravice omejevati, medtem ko drugi ocenjujejo, da je pri politično in kulturno občutljivih tematikah treba vključiti razum in premisliti vsako odločitev. Kritika pa nikoli ne sme prerasti v nasilje, so si enotni vsi, ki glasno obsojajo tokratna strelca. Oborožena moška sta se centru Curtis Culwell, kjer je potekala prireditev, na kateri je organizator zmagovalcu obljubljal 10.000 dolarjev, približala v avtomobilu in streljala na varnostnika, ki sta ga huje ranila. Policisti so se nemudoma odzvali in v 15-sekundni izmenjavi ognja napadalca usodno ustrelili, udeležence odmevnega dogodka, bilo jih je okoli 200, pa evakuirali s šolskimi avtobusi.

Roboti FBI v vozilu napadalcev niso zaznali eksploziva, po navedbah pa naj bi eden bombo nosil v nahrbtniku. Trupli sta še dolgo ležali blizu avtomobila zaradi preiskave, med katero naj bi tudi odjeknila eksplozija, a policisti dogodka niso komentirali.

Policija še ugotavlja, ali sta bila napadalca morda povezana s kakšno večjo teroristično organizacijo ali sta delovala sama, odgovornost za napad pa naj bi neuradno že prevzela Islamska država. »Islamski džihadisti želijo zatreti svobodo govora z nasiljem. Udarili so že v Parizu in Københavnu, zdaj so napadli še Teksas,« je po strahotnem dogodku povedala Pamela Geller, predsednica združenja American Freedom Defense Initiative, ki je tudi organiziralo tokratni dogodek. Osrednji govornik je bil nizozemski skrajni desničar Geert Wilders, ki je sicer na Al Kaidinem črnem seznamu in je znan po svojih neomajnih protiislamskih stališčih, zaradi nenehnih groženj pa ga že vrsto let varuje policija. 

Deli s prijatelji