IRANSKA SODBA

Smrtna obsodba za domnevnega vohuna Cie

Objavljeno 09. januar 2012 12.21 | Posodobljeno 09. januar 2012 12.21 | Piše: A. L.

Starši trdijo, da je bil Amir le na obisku pri babici.

V Iranu so se znesli nad Francozi.

TEHERAN – Američana iranskega porekla je teheransko sodišče obsodilo na smrt. Amirja Mirzaja Hekmatija so namreč spoznali za krivega vohunjenja in sodelovanja s sovražnimi narodi v povezavi s terorizmom, poroča BBC. Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi bil 28-letnik dejanje že priznal. Njegovi starši, ki živijo v Ameriki, so zgroženi in trdijo, da je bil v Iranu le pri babici, ameriške oblasti pa so že pozvale iranske, naj izpustijo Amirja, ki je na smrtno kazen obsojen po krivem, pravijo.

Povezave s Cio

Hekmati je menda na sodišču priznal, da ima zveze pri ameriški centralni obveščevalni službi (CIA) vendar poudarja, da nikoli ne bi škodoval Iranu. Izjavil je baje tudi, da bi moral za Cio moral vdreti v nekatere sisteme, ki bi jih nato uporabili za dodatne vire, vendar da tega ni želel storiti.

Ali Hekmati, oče na smrt obsojenega, trdi, da se je njegov sin pridružil ameriški vojski leta 2001, bil naj bi tudi marinec, ki je prevajal iz arabskega jezika.

ZDA in EU proti Iranu

Napetost med zahodom in Iranom se tako stopnjuje. Zaradi jedrskega programa so ZDA in EU zoper Iran uvedle sankcije. Iranci so zato zagrozili, da bodo zaprli naftno pipo, skozi katero priteče 20 odstotkov svetovne nafte. Američani so že napovedali, da bodo ustrezno ukrepali, če se to zgodi, kaj pa to pomeni, ne navajajo.

Deli s prijatelji