V BEOGRADU

Slovo legende: umrl igralec Nikola Simić

Objavljeno 10. november 2014 22.00 | Posodobljeno 10. november 2014 19.17 | Piše: STA, T. L.

Po dolgi in težki bolezni je v 81. letu starosti umrl znani srbski gledališki, filmski in televizijski igralec Nikola Simić.

Ali bi vi opazili odprto zapornico? Foto: Boštjan Fon

BEOGRAD – V Beogradu je v nedeljo po dolgi in težki bolezni v 81. letu starosti umrl znani srbski gledališki, filmski in televizijski igralec Nikola Simić. Med drugim je znan po vlogi uradnika Mite Pantića v seriji filmov Tesna koža. Pogreb bo 14. novembra na beograjskem pokopališču.

Rodil se je 18. maja leta 1934 v Beogradu. Že od gimnazijskih let se je posvetil igri, v profesionalne igralske vode pa ga je vpeljal njegov brat, prav tako znani igralec Slavko Simić, ki je umrl leta 2007.

Diplomiral je na akademiji v Beogradu, prve vloge pa je ustvaril še kot študent na odru Jugoslovanskega dramskega gledališča (JDP), katerega stalni član je bil od leta 1959. Tu je med drugim več kot štiri desetletja igral v uspešni komediji Bolha v ušesu Georgesa Feydeauja.

Prejel je številne nagrade, tudi za življenjsko delo. Igral je v številnih priljubljenih filmih in televizijskih serijah, kot so omenjena serija filmov Tesna koža (1982–1991) in televizijskih serijah Srećni ljudi, Porodično blago, Više od igre.

Mnoge generacije se bodo spominjale tudi njegovega glasu, saj je v srbščino sinhroniziral številne animirane filme, med drugim enega najbolj priljubljenih likov – Zajčka Dolgouščka.
 

Deli s prijatelji