NEVARNO

Slovensko družino uspešno preselili iz Jemna

Objavljeno 31. marec 2015 18.32 | Posodobljeno 01. april 2015 17.53 | Piše: STA, P. Pa.

Danes je družina prispela v etiopsko prestolnico.

V Jemnu so se razmere spet zaostrile.

SANA, ADIS ABEBA – Slovenska družina, ki je zaradi vse slabših varnostnih razmer v Jemnu slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) zaprosila za pomoč pri odhodu iz nemirne države, je z letalom odpotovala iz Jemna in danes okoli 15. ure prispela v etiopsko prestolnico Adis Abeba. Kot so še sporočili z MZZ, bodo s prvo ustrezno letalsko povezavo odpotovali v domovino.

»Obveščamo, da je štiričlanska slovenska družina, ki je pred tem prebivala v prestolnici Jemna in je zaprosila za pomoč pri evakuaciji iz države, danes okoli 15. ure, srečno prispela v Adis Abebo. Tja so dopotovali z evakuacijskim letom, ki ga je organiziral OZN. Mama, oba otroka in babica so v dobrem zdravstvenem stanju in bodo s prvo ustrezno letalsko povezavo odpotovali v domovino. Ministrstvo za zunanje zadeve se ob tem želi zahvaliti številnim posameznikom in ustanovam, pa tudi organom drugih držav, ki so bili pripravljeni nuditi ali iskati možnosti za pomoč in varnost družini. Posebej se želimo zahvaliti indijskim in kitajskim kolegom, ki so bili za družino pripravljeni zagotoviti mesto na lastnih evakuacijskih plovilih,« so sporočili z MZZ.

Zapletene razmere

V Jemnu šiitski hutijski uporniki že več mesecev obvladujejo dele države, tudi prestolnico Sana. Ta mesec so se razmere dodatno zapletle, saj so hutijci ob pomoči pristašev nekdanjega predsednika Saleha osvojili še zadnjo vojaško bazo pred mestom Aden na jugu države, kamor se je zatekel predsednik Abedrabo Mansur Hadi. Ta je arabske sosede zaprosil za posredovanje, nato pa se je v spor vmešala Savdska Arabija. Oblikovala je koalicijo 10 držav ter v podporo jemenski vladi začela izvajati zračne napade na položaje upornikov.

Deli s prijatelji