MEDVED NA DELU

Slovenske gore list zaplodil pol države, radi bi ga kastrirali

Objavljeno 07. april 2016 16.09 | Posodobljeno 07. april 2016 16.18 | Piše: A. L.

Pojavlja se več rešitev, med drugim tudi izgon potentnega medveda.

V avstralski prestolnici si lahko delite kopel z medvedom.

PIRENEJI – Slovenski medved Pyros, ki je bil na Pireneje pripeljan s ciljem, da poskrbi za naraščaj, je presegel vsa pričakovanja. Šlo je celo tako daleč, da se zdaj pari z lastnim potomstvom, zato Španci razmišljajo o njegovi kastraciji ali celo odstrelu. Želijo namreč, da se ohrani biotska raznovrstnost, pišejo v reviji El Mundo de los Pirineos. Poleg tega pa parjenje med sorodniki prinaša genetske bolezni in slabitev vrste.

Pyrosa so na Pireneje poslali skupaj z dvema medvedkama, Živo in Velbo. Na novem terenu se je očitno odlično znašel, genetske preiskave pa kažejo, da je v vmesnem času postal očka trem četrtinam medvedom, ki tam prebivajo. 

Plodni Pyros danes šteje 27 let in je popolnoma dominanten na delu gorovja, ki deli Španijo in Francijo.

Med rešitvami, ki se pojavljajo za potentnega samca, visokega 210 centimetrov in težkega več kot petino tone, so kastracija, odstrel ali celo izgon v Slovenijo. Pripravljeni pa so ga tudi zamenjati za mlajšega rjavega medveda.

Sicer pa je na omenjenem območju že živel en slovenski medved. Šlo je za medveda Balouja, ki pa je postal očka samo enkrat. Na žalost ga je spremljala smola: zadela ga je strela, smrt pa ga je čakala v grapi.

Deli s prijatelji