MED LOVOM

Slovenska Danica ni preživela

Objavljeno 11. september 2014 14.30 | Posodobljeno 11. september 2014 14.29 | Piše: T. L.

Medvedko Danico so želeli zajeti, očitno pa je prejela prevelik odmerek uspavalnega sredstva.

Medveda so opazili v Spodnji Besnici (fotografija je simbolična).

PINZOLO – Medvedke Danice, ki so jo iz Slovenije leta 2000 preselili v gozdove v pokrajini Trento v Italiji in ki je pred kratkim pri Pinzolu lažje poškodovala 38-letnega gobarja (ugriznila ga je v nogo), ni več in je danes poginila, poroča Primorski dnevnik

Danico so lovili gozdni čuvaji, saj naj bi jo prepeljali v enega od centrov in pregledali. Ko so jo izsledili, so jo hoteli uspavati, vendar medvedka tega ni preživela. Ugibajo, da je bila morda kriva prevelika doza uspaval, več pa bo jasno, ko bo opravljena obdukcija.

Avgusta je Danica blizu kraja Pinzolo napadla gobarja Daniela Maturio in ga ugriznila v nogo. Gobar je Danico z dvema mladičema zagledal na razdalji 30 metrov in družinico kosmatincev opazoval zakrit za drevesom. Očitno je zavohala gobarja in se v strahu za svoja mladiča zapodila proti njemu ter ga ugriznila v nogo.

Danica je razdelila italijansko javnost: v protestih so se številni zavzemali, da Danico (ali Danizo, kakor jo imenujejo Italijani) pustijo živeti, drugi pa so se zavzemali za odstrel medvedke. Danica je bila zelo priljubljena, za njeno svobodo so si prek facebooka prizadevale številne skupine in posamezniki. 

 

Deli s prijatelji