ZDRUŽENI NARODI

Slovenija pri vrhu, debakel Hrvaške

Objavljeno 22. julij 2016 12.37 | Posodobljeno 22. julij 2016 12.37 | Piše: Mo. S.

Danilo Türk se je po prvem glasovanju uvrstil na drugo mesto, neslavno zadnje pa je pripadlo Vesni Pusić.

Vesna Pusić.

NEW YORK, ZAGREB – Nekdanji predsednik republike Danilo Türk kotira visoko. V prvem glasovanju od več poskusnih za izbiro kandidata za generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN) v Varnostnem svetu organizacije je dobil le malo manj podpore od nekdanjega visokega komisarja ZN za begunce Antonia Guterresa.

Za položaj se sicer poteguje 12 kandidatov, med katerimi je polovica žensk, tudi nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. A ta se ni odrezala najbolje. Hrvaški mediji so njeno tekmo za ta visoki položaj označili kar za debakel, saj se je v prvem glasovanju odrezala najslabše. Kar 11 od članic varnostnega sveta od 15 ji je nadaljnjo kandidaturo odsvetovalo.

Danilo Türk se je na drugo mesto uvrstil z 11 glasovi podpore, dvema nevtralnima glasovoma in dvema glasovoma proti kandidaturi.

Se bo raje kar umaknila?

Na prvem poskusnem glasovanju so pred imeni kandidatov na glasovnicah članice označile, ali njihovo kandidaturo spodbujajo, odsvetujejo ali nimajo mnenja. Čeprav je glasovanje tajno, so informacije prek diplomatov kmalu prišle v javnost, tudi ta, kako neslavno se je odrezala Pusićeva. Hrvaški mediji ji svetujejo, naj se iz bitke za visoki stolček raje kar umakne, niso pa pozabili niti na Türka, ki je z izidi glasovanja verjetno presenetil marsikoga.

To je bilo le prvo glasovanje, verjetno bo še kakšno, preden se bodo zedinili o kandidatu. Pet stalnih članic sveta (ZDA, Velika Britanija, Francija, Kitajska in Rusija) imajo tudi pravico veta in lahko kandidata, ki sicer kotira visoko, še lahko zaustavijo, končni izbor pa je odvisen od splošne skupščine, ki bo septembra ali oktobra. Aktualni sekretar Ban Ki Mun z dolžnosti odhaja konec leta.

Deli s prijatelji