KRITIKA

Slovenija je za Hrvate najnevarnejša članica EU

Objavljeno 04. januar 2013 13.20 | Posodobljeno 04. januar 2013 13.20 | Piše: P. J., STA

Gordan Jandroković meni, da bi Slovenija lahko preprečila vstop Hrvaške v EU.

ZAGREB – Nekdanji hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je za hrvaški tportal.hr Slovenijo označil za najnevarnejšo članico EU, ki bi lahko preprečila načrtovani vstop Hrvaške v EU 1. julija letos. Ocenil je, da bi morala hrvaška vlada storiti več za umik slovenske blokade, ki izhaja iz spora o Ljubljanski banki.

Vstop bo vprašljiv, če poročilo ne bo pozitivno

Pristopno pogodbo Hrvaške z EU je že ratificiralo 20 od 27 članic EU, nekatere članice, kot so Nemčija, Nizozemska in Danska, pa so se odločile počakati na spomladansko poročilo Evropske komisije o izpolnjevanja hrvaških zavez za polnopravno članstvo v EU, poudarja tportal.hr.

Vstop v EU bo vprašljiv, če poročilo ne bo v celoti pozitivno, Slovenija pa bo potem dobila argument več za svoja prizadevanja, da v sporu o Ljubljanski banki vsili svoje stališče, ocenjuje tportal.hr.

Jandroković je prepričan, da bo Hrvaška izpolnila 10 pogojev, ki jih je Evropska komisija postavila Hrvaški v jesenskem poročilu, in poudarja, da se je treba osredotočiti na Slovenijo. Hkrati je ocenil, da si hrvaška vlada ne prizadeva za to, da bi uredila spor s Slovenijo.

Nemčija je napovedala, da bo ratificirala hrvaško pristopno pogodbo šele v začetku junija, kar pomeni, da Slovenija ne bo ostala osamljena, je pojasnil Jandroković, ki je uporabil tudi nogometni besednjak. Dejal je, da Slovenija ne bo ostala v ofsajdu in da se zadeva lahko dodatno zaplete. Spomnil je, da so tudi tuji diplomati kritizirali hrvaško vlado zaradi pasivnosti.

Kaj počneta Pusićeva in Milanović

»Ne vem, kaj počne zunanja ministrica (Vesna Pusić), vendar pa za premierja (Zorana) Milanovića vem, da nič ne dela, ker se s slovenskim premierjem Janezom Janšo pogovarja o vremenu in smučanju,« je izjavil bivši vodja hrvaške diplomacije, ki je spomnil na Milanovićeve izjave po srečanju z Janšo konec lanskega leta v Bruslju.

Kot je dodal, bi morala Hrvaška poleg dvostranskih pogovorov lobirati pri partnerjih in zaveznikih, da bi Slovenijo spodbudili k rešitvi spora. Če bomo prišli v časovno stisko, bi se lahko zgodilo, da bo hrvaška vlada popustila slovenskim zahtevam, da ne bi zamudila vstopa v EU, meni Jandroković.

Deli s prijatelji