POPLAČILO

Slovenija bo odprla denarnico: Zastavi 2,4 milijona evrov

Objavljeno 19. julij 2015 14.00 | Posodobljeno 19. julij 2015 14.00 | Piše: T. L.

Slovensko sodišče odločilo, da mora Slovenija kragujevškemu podjetju izplačati nadomestilo.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Prvostopenjsko sodišče v Ljubljani je presodilo, da mora Slovenija zaradi tega, ker si je prilastila lastnino, kragujevški skupini Zastava vozila izplačati nadomestilo za prodajno-servisni objekt v Ljubljani, ki je ocenjen na 2,4 milijona evrov. V kragujevškem podjetju pa upajo, da to še ni zadnji znesek, saj si želijo še obresti za zadnjih 24 let, natančneje za obdobje od 31. januarja leta 1991, poroča časnik Danas.

Če bo višje sodišče na pritožbo Slovenije odločitev izničilo, se bodo v Zastavi obrnili na sodišče v Strasbourgu, obljublja generalni direktor skupine Dragan Srejović. Sicer pa si želijo nazaj vso lastnino, ki so jo imeli na območju nekdanje Jugoslavije in so jo v zadnjih desetletjih izgubili. Pravijo, da razpolagajo z vso potrebno dokumentacijo o lastnini za vse države nekdanje Jugoslavije.

Srejović še pravi, da bodo zadeve kmalu rešene v BiH (v Sarajevu, kjer je Zastava lastnik dveh prodajno-servisnih objektov skupne vrednosti okoli 1,4 milijona evrov), na Hrvaškem in v Makedoniji pa so ta vprašanja že rešili.

Podjetju se je zapletlo v Črni gori, kjer še niso sklenili sporazuma in kjer po trditvah Zastave gre za hotel v vrednosti 11,5 milijona evrov. V podjetju še pravijo, da bi z denarjem, ki bi ga dobili od Slovenije in Črne gore, deloma rešili finančne težave in sredstva vložili v nekatera obstoječa podjetja.

Deli s prijatelji