OROŽJE

Slovenija bi iraške Kurde oboroževala, vendar ...

Objavljeno 22. avgust 2014 16.51 | Posodobljeno 22. avgust 2014 16.51 | Piše: STA, T. L.

Hrvaška, Madžarska in Danska že namenjajo orožje za boj proti Islamski državi.

ZAGREB – Še več evropskih države se je odločilo Iraku nameniti orožje za boj proti skrajnežem Islamske države. Madžarska bo iraškim varnostnim silam namenila strelivo, Iraku pa naj bi vojaško opremo podarila tudi Hrvaška. Premier Zoran Milanović ni povedal, kakšna je ta oprema, dejal pa je, da gre za zanemarljivo količino. Danska naj bi iraškim Kurdom dostavila lahko orožje in strelivo.

Zunanji ministri EU so pred tednom dni na izrednem zasedanju v Bruslju podprli oboroževanje iraških Kurdov od članic, ki se za to odločijo.

Slovenija za oboroževanje

Slovenija se je na tem srečanju zavzela za stališče, da je v prizadevanjih za preprečitev humanitarne katastrofe in ohranitve enotnega Iraka začasno oboroževanje Kurdov politična nujnost, a da sama v tem trenutku ne načrtuje sodelovanja pri tem.

Madžari z več milijoni nabojev in več tisoč enot streliva za topove in tanke

Madžarsko obrambno ministrstvo je v četrtek zvečer sporočilo, da bodo v Irak dostavili več milijonov nabojev in več tisoč enot streliva za topove in tanke. Odločitev je sprejela vlada v Budimpešti in je že objavljena v madžarskem uradnem listu.

Hrvati skrivnostni

Podobno odločitev je v četrtek na zaprtem delu seje sprejela hrvaška vlada. Zagreb se je odločil za »podaritev vojaške opreme«, a ni pojasnil, kakšne, saj gre za tajnost. Kot danes poroča Jutarnji list, gre za orožje in strelivo, ki bo končalo v rokah iraške vojske in Kurdov za boj proti sunitskim skrajnežem.

Jutarnji list še piše, da naj bi ZDA članice Nata pozvale k donacijam orožja, ki bi ga namenili iraški vojski oziroma Kurdom na severu Iraka. Hrvaška se je odločila zaloge orožja iz neperspektivnih skladišč podariti ZDA, ki ga bodo poslale kot pomoč Kurdom. Hrvaška vojska ima v skladiščih odvečno orožje, ki je ostalo še od vojne in bo večinoma skladno z oborožitvijo iraških Kurdov, ki uporabljajo predvsem orožje sovjetskega porekla.

Kot izpostavlja Jutarnji list, se je Hrvaška pridružila skupini držav, ki so se odločile za pomoč Iraku v orožju. Prek hrvaškega naftovoda distribuira tudi kurdsko nafto, iz katere se financira boj proti Islamski državi, »zato lahko rečemo, da se je Hrvaška dejansko vključila v koalicijo proti Islamski državi«, poudarja zagrebški časnik.

Pri tem spominja, da je Hrvaška v sodelovanju z ZDA v preteklih letih pošiljala orožje tudi sirskim upornikom. Del naj bi končal v rokah pripadnikov skrajnih islamskih skupin. Prek hrvaških letališč so poleg tega pošiljali orožje in vojaško opremo za nasprotnike vlade v Damasku tudi iz drugih evropskih držav.

Na pomoč bo boju proti sunitskim skrajnežem priskočila tudi Danska. Zunanjepolitični odbor parlamenta v Københavnu je namreč v četrtek z veliko večino podprl tovrstni predlog obrambnega ministra Nicolaia Wammena, dokončno zeleno luč pa mu bo v sredo prižgal parlament.

V skladu s tem predlogom naj bi dala danska vojska eno izmed svojih transportnih letal tipa hercules na voljo ne le za humanitarno pomoč, ki jo iraškim Kurdom dostavlja OZN, temveč tudi za dostavo lahkega orožja in streliva. V Irak bo za zaščito transportnega letala odpotovalo tudi okoli 50 danskih vojakov.

Deli s prijatelji