JUNAK

Slovenec rešil brata s sestro in še bratranca

Objavljeno 11. julij 2013 11.11 | Posodobljeno 11. julij 2013 10.37 | Piše: A. L.

Ob reki so našli potopljena kolesa otrok, starši so se ustrašili najhujšega.

Iz Drave so ga potegnili gasilci(fotografija je simbolična)

VELIKI LOVREČAN – Desetletni Pero in njegova tri leta starejša sestra Slađana sta v nedeljo okoli 11. ure skupaj z bratrancem Stivenom odšla do Drave. Iz reke so želeli potegniti žoge in druge malenkosti, ki jih je s slovenske strani prinesla Drava in s katerimi bi se lahko igrali. Sprehodili so se do otočka sredi reke, medtem ko so se igrali, pa se je nivo vode dvignil za meter in pol. Na obalo se niso mogli več vrniti, zato so iz porušenega drevesa sklenili narediti splav, ki naj bi jih ponesel na breg reke.

V reki našli kolesa

Perova in Slađanina mama je pripravila kosilo, a njenih otrok ni bilo domov. Mama Slavica jih je zato z možem Stjepanom začela iskati. Ob starem toku reke sta našla potopljena kolesa otrok. »Mislila sem, da bom omedlela. Sploh si nisva mogla predstavljati, kaj se je zgodilo,« je s cmokom v grlu za Večernji list razkrila Slavica. Ker otrok nista nikjer videla, sta ob 15. uri o izginotju obvestila policijo.

Nemudoma je stekla velika iskalna akcija, v kateri so sodelovali celo potapljači in helikopter. Prav v tem času so trije najstniki že splavili iz suhega drevja zgrajen splav. Na njihovo srečo so jih opazili slovenski kanuisti, ki so jih prestregli in o tem obvestili policijo. Reševanje je bilo končano ob 16.50.

Avantura, ki si jo bodo zapomnili

»Stric, ki nas je našel, je rekel, da se bomo zdaj prvi peljali v čolnu. Več ur smo pluli na vejah in bilo je že precej hladno,« je po avanturi, ki je verjetno ne bo nikoli pozabila, povedala Slađana. Pero je mami obljubil, da sami nikoli več ne bodo šli k reki.

Mama Slavica se je ob tem v solzah zahvalila vsem, ki so pomagali pri iskanju: »Vse bi naredili, da bi našli naše otroke ... Ni besed, s katerimi bi lahko opisala, kako sem jim hvaležna.«

Deli s prijatelji