V LUČI SPEKTAKLA

Slovence želeli nategniti, zdaj jim ponujajo zastonj

Objavljeno 24. julij 2017 20.50 | Posodobljeno 24. julij 2017 20.51 | Piše: Ma. M.

V Skopju hoteli za več tisoč evrov dvignili cene hotelskih prenočitev.

Skopje slovi kot gostoljubno mesto, Makedonci pa kot gostoljuben narod.

Skopje bo 8. avgusta gostilo Uefin superpokal, uvod v evropsko nogometno sezono. Makedonci nestrpno pričakujejo ekipi Real Madrida in Manchester Uniteda na razprodanem stadionu Filipa II., ki sprejme 33 tisoč gledalcev.

Slovencem odpovedali rezervacijo

Zvezdnike obeh moštev, med drugim Cristiana Ronalda in Joseja Mourinha, bi radi videli številni, tudi navijači iz Slovenije. Ti pa so naleteli na nenavadno oviro v Skopju, piše portal Balkaninsight. Potem ko so že nedavno rezervirali hotel za prenočitve v Skopju po dokaj normalnih (beri: skopskih) cenah, so jim iz hotela sporočili, da je njihova rezervacija stornirana.

Slovensko veleposlaništvo: Posredovali smo

S slovenskega veleposlaništva v Skopju so pojasnili, da se je na njih obrnila skupina približno 60 slovenskih navijačev, ki si želijo ogledati avgustovski spektakel. »Veleposlaništvo se je aktivno vključilo v reševanje problema tako, da je nemudoma stopilo v stik z upravo hotela. Po njihovih navedbah naj bi kreditne kartice, uporabljene za rezervacijo, ne bi bile veljavne. Glede na dejstvo, da so rezervacije na spletni strani še zmeraj veljavne, bo Veleposlaništvo RS v Skopju trditve uprave hotela preverilo tudi na tržnem inšpektoratu v Skopju,« so nam odgovorili.

»Potoval sem po vsej Evropi, a kaj takega se mi še ni zgodilo,« je razložil Martin Steblovnik, eden izmed slovenskih navijačev, ki so mu stornirali rezervacijo. Kot še piše portal Balkan Insight je hotel, ki so ga rezervirali Slovenci, kasneje spremenil odločitev in potrdil slovensko rezervacijo. Veleposlaništvo še naprej ostaja v stiku s to skupino navijačem in jim nudi potrebno pomoč.

Rotary Klub iz Skopja se je Slovencem ponudil sam

Veleposlaništvo: »Ob tem želimo dodati, da so pomoč za nastanitev samoiniciativno ponudili tudi člani Rotary Cluba v Skopju. To je ena izmed možnosti, ki jo bo  Veleposlaništvo RS v Skopju ponudilo slovenskim navijačem, če bo to potrebno.«

Makedonci: Pridite, pri nas boste spali zastonj

O podobnih primerih poročajo tudi drugi nogometni navijači, zato se je zganila Turistična organizacija Makedonije, ki si prizadeva, da do takih situacij ne bi prihajalo, in prosi hotele, da znižajo cene.

Makedonci so sicer znani po svoji gostoljubnosti, zato po ravnanju hotelov mnogi Makedonci ponujajo zastonj prenočišča navijačem, ki prihajajo v Skopje. Samo zato, da bo država obdržala sloves gostoljubne dežele. 

Vsem tistim državljanom RS, ki si nameravajo ogledati nogometno tekmo v Skopju, pa ravno tako priporočamo, da se seznanijo z informacijo o potovanju v Makedonijo na strani ministrstva za zunanje zadeve. 

Deli s prijatelji