SVET UMETNOSTI

Slike male avtistke 
se že lepo prodajajo

Objavljeno 14. junij 2013 21.10 | Posodobljeno 14. junij 2013 21.12 | Piše: A. P.

Avtistična deklica je s svojimi slikami pritegnila veliko pozornosti.

Njene umetnine so zelo nenavadne in izvirne.

LEICHESTERSHIRE – Novica o triletni avtistični deklici iz Leichestershira v Veliki Britaniji je odjeknila v svetu umetnosti, potem ko je javnost spoznala njene nenavadne in samosvoje slike. Iris Grace Halmshaw je začela slikati v sklopu terapije, ko pa so se njeni starši odločili dati njene izdelke na prodaj, si niti v sanjah niso mislili, da bodo ti dosegali tako ceno. Ob pomoči slik oziroma slikanja se je izboljšalo celo njeno zdravstveno stanje – zdaj se rada igra s starši in je bistveno bolje razpoložena.

Njena mama Arabella Carter-Johnson je povedala, da je dobila zelo pozitivne odzive, potem ko je fotografije slik objavila na facebooku: »Pred približno tremi meseci smo ugotovili, da je zelo nadarjena. Nenadoma so začele z vsega sveta prihajati prošnje za odkup njenih umetnin, eno uokvirjeno sliko so na dobrodelni dražbi v Londonu prodali za tisočaka.« Prodali so že osem njenih izdelkov, dekličin oče Peter Jon Halmshaw pa je dodal: »Ko je začela terapevtsko slikati, sva bila navdušena! Konec koncev – ker sva njena oče in mati, naju vse, kar naredi, navduši. Ko so zanimanje pokazali tudi drugi, pa je postalo noro.«

Redko pogleda človeka v oči

Avtizem so deklici, ki še ne govori, diagnosticirali lani, ko so starši ugotovili, da zelo redko pogleda človeka v oči. Na različne načine so jo poskušali socializirati: »Najprej smo imeli igralno terapijo, poskušali smo tudi z govorno in glasbeno terapijo, terapijo s konji, prilagajala sva njeno prehrano in drugo, a zdaj se je zelo spremenila, igramo se, ima napade smeha. Sporazumevamo se v njenem jeziku. Ves izkupiček od prodaje slik gre za nakup materiala in plačevanje njenih terapij.

Deli s prijatelji