REŠENA

Slepa potnica je 
našla topel dom

Objavljeno 03. september 2012 21.36 | Posodobljeno 03. september 2012 21.36 | Piše: A. Sa.

Muca, zaprta v zabojniku na tovorni ladji, je tri tedne preživela brez hrane in vode.

Muca je obtičala na drevesu (fotografija je simbolična).

Kako se je mačka znašla v zabojniku, ki je tri tedne na tovorni ladji plul iz kitajskega mesta Šanghaj do kalifornijskega mesta Los Angeles, ni znano. Slepa potnica je brez vode in hrane prepotovala 10.460 kilometrov. Ko so jo sredi julija letos odkrili, je komaj še kazala znake življenja. Zdaj domnevno pet mesecev staro muco z belo-rjavim kožuhom, ki so jo imenovali Ni Hao – besedi sta v mandarinski kitajščini pozdravni, lahko bi ju prevedli kakor halo, zdravo –, so najditelji nemudoma prepeljali v zavetišče za živali Gardena v Los Angelesu.

Dihala je plitvo

Ni Hao se tedaj, ko je prispela v zavetišče, ni mogla premakniti niti za ped, ni mijavkala, veterinarji domnevajo, da tudi ni videla. »Bila je zvita v klobčič, oči je imela tesno zaprte, dihala je zelo plitvo,« pojasnjuje veterinar Aaron Reyes, ki jo je prejel v oskrbo. »Pravzaprav ni kazala znakov življenja,« se spominja. Toda nega v zavetišču, kjer se je prikupila vsem, ki so v zadnjem mesecu in pol skrbeli zanjo, ji je dobro dela. Da ima za seboj hudo preizkušnjo, je mogoče sklepati zgolj še po tem, da hodi rahlo opotekajoče se, ker se ji mišice še niso povsem okrepile. Med morsko pustolovščino so ji namreč te močno oslabele in uplahnile, in čeprav so skrbniki naredili skoraj vse, da bi si povrnila moč, jim to še ni povsem uspelo.

Malo še drhti na nogah

»Zdaj ima značilno majavo hojo, ki pa je prav prikupna, hodi počasi, kakor bi se ponosno šopirila, poglejte, še sem živa,« razlaga Aaron Reyes. Malo še drhti na nogah, bržkone bo še do konca svojih dni potrebovala posebno nego, meni veterinar, a v isti sapi ne pozabi pristaviti, da je njeno preživetje čudež, ki si ga ne zna pojasniti. »Tudi če se je tik pred vkrcanjem pošteno najedla in napila, skoraj ni mogoče, da bi preživela tri tedne brez hrane in vode, in vendar se je to zgodilo.« Koliko življenj izmed devetih, ki so menda na voljo vsaki mački, je pri tem unovčila, lahko le ugibamo. Skrbniki v zavetišču mucko opisujejo kot radovedno, igrivo, ljubečo in prisrčno. Te dni je bila, podobno kot ob odkritju, znova deležna pozornosti svetovnih medijev, kajti skrbniki so se odločili, da jo dajo v posvojitev. Novi dom je muci ponudilo kar 80 ljudi, v zavetišču pa so izbrali enega, ki bo zmogel kar najbolje skrbeti zanjo. O novem gospodarju so izdali le, da ima hišo z vrtom v predmestju Los Angelesa.
 

Deli s prijatelji