DOBER POSEL

Slaven zaradi The Beatles

Objavljeno 17. november 2012 20.30 | Posodobljeno 17. november 2012 20.32 | Piše: E. B.

Kolaž Sgt. Pepper z legendarnega albuma je zaslužil 69.000 evrov.

LONDON – Originalni kolaž britanskega umetnika sira Petra Blaka, s katerim so legendarni The Beatles sodelovali pri izdelavi ovitka za sloviti album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, je na dražbi v Londonu iztržil kar 69.000 evrov! Ilustracija izmišljenega junaka Peppra, ki pozira nad štirimi glasbeniki, je bila 1967. vložena v osmi studijski album ene najuspešnejših zasedb vseh časov. »Podoba plošče je imela neverjeten vpliv na takratno kulturo: Sgt. Pepper je bil prvi konceptualni album, kjer so se združili glasba, zgodba, podobe in studijske mojstrovine,« je pojasnil James Rawlin, strokovnjak pri Sothebyju za sodobno britansko umetnost.

Znan le kot Peter Blake, ki je ustvaril Sgt. Peppra

Kolaž je bil v lasti arhitekta Colina St. Johna Wilsona, ki je stvaritev podedoval od žene: ta je ilustracijo prejela v dar od avtorja Blaka in njegove sodelavke Jann Haworth, ki je pomagala pri projektu. Blake je v karieri, v kateri se je pogosto dotikal poparta, ustvaril številne pomembne umetnine, a javnost ga po večini pozna zgolj po sodelovanju z The Beatles. Nekoč je potarnal: »To je križ, ki ga pač moram nositi. Pravzaprav sem kar malce užaljen, ker sem znan le kot Peter Blake, ki je ustvaril Sgt. Peppra, v resnici pa sem izdelal še veliko drugih pomembnih podob.«

Toda, roko na srce, k slavi, ki so mu je prinesli The Beatles, se rad vrača: aprila letos, ko je dopolnil osemdeset let, je umetnik poustvaril legendarno podobo, le da se je v vlogo Sgt. Peppra prelevil kar sam in se obkrožil s številnimi slavnimi Britanci, mojstrovino pa poimenoval Vintage Blake.
 

Deli s prijatelji