ODSTOP

Slaščičar Bele hiše nepreklicno odstopil

Objavljeno 20. marec 2014 22.56 | Posodobljeno 20. marec 2014 22.56 | Piše: E. B.

Belo hišo zapušča znameniti kuhar slaščic Bill Yosses, kriva je prva dama!

Michelle Obama je zagrizena zagovornica zdravega prehranjevanja. Foto: Reuters

Le kdo bi se branil elitne službe v ameriški predsedniški rezidenci, toda Bill Yosses, glavni slaščičar v Beli hiši, ima namreč dovolj – prve dame!

Michelle Obama ga je spravila ob živce s svojo obsedenostjo z zdravo prehrano, ki je na mizi prve ameriške družine zavladala leta 2009. »Prva dama dela pravo krivico smetani, maslu, sladkorju in jajcem,« je Yosses, ki ga je 2007. najela predhodnica Obamove Laura Bush, povedal za časnik The New York Times. Odločitev za odpoved je bila, razumljivo, težka, a če je hotel ostati zvest svojemu poslanstvu in prvi ljubezni, pravzaprav ni imel druge izbire. Yosses je dolgo veljal za prvo ime ameriškega slaščičarstva, prav zato ga je za svojega hotela imeti tudi sladkosnedna Busheva, ki ji štetje kalorij ni najbolj dišalo. Pri prvi delodajalki na tako visoki ravni si je tako redno dajal duška pri slastnih stvaritvah, s katerimi je navduševal domači politični vrh in seveda tuje državnike, po zamenjavi predsednika pa je tudi v kuhinji Bele hiše zapihal povsem drug veter. Ta je prinesel ekološko ozaveščeno zagovornico zdravja in vitkosti Michelle, ki je s slaščicami sklenila obračunati naravnost radikalno. Prepovedala je uporabo masla in smetane ter zapovedala uporabo sadnih kaš, sladkor so izrinili med, javorjev sirup in agavov nektar, tako imenovana prehranska pismenost, kot je Obamova označila svoj revolucionarni projekt, pa je posegla prav v bistvo Yossesovega dela in povsem ohromila njegovo ustvarjalnost. Na črnem seznamu so se znašli celo njegovi slastni krofi, ki so bili vedno v središču zajtrkovalne mize: po novem so tam kraljevali smutiji iz jabolk, ohrovta, špinače in ingverja, sivka je postala zaščitni znak večine krožnikov, znameniti slaščičar pa je več časa preživljal na zelenjavnem vrtu, pod katerega se je ravno tako podpisala bojevita Michelle, kakor pri pečici.

Med novimi zapovedmi ga je zmotila tudi tista, ki je slaščice dovoljevala le ob posebnih priložnostih, nikakor pa ne po vsakem obedu, je še potožil Yosses, ki se je v kuhinji začel počasi že dolgočasiti – njegov repertoar je prva dama namreč skrčila za kar osemdeset odstotkov! Kot edini izziv so mu preostali le veliki protokolarni dogodki, pri katerih je prva dama vendarle dopustila nekatere pregrešne sladice, kot so čokoladni mousse, karamelni puding ter smetanova in kokosova torta – a je občutno zmanjšala porcije, sama pa se dobrot kljub temu ni niti dotaknila, ravno tako so bile zunaj dosega njenih najbližjih.

No, slovo od Bele hiše je bilo vsekakor prijateljsko, je še zaupal Yosses, Obamova se mu je za večleten trud in predanost prisrčno zahvalila ter mu zaželela veliko sreče v New Yorku, kjer bo z možem začel novo poglavje v življenju. Ni težko verjeti, da mojstra slaščic vabijo na vse elitne konce, toda Yosses si novega delodajalca menda še ni izbral. Kot je pojasnil, si želi predvsem ozaveščati o kakovostnem prehranjevanju, morda bo spisal celo novo knjigo in razodel kakšno omamno skrivnost iz pečice, ohrovtu, o tem gotovo ne gre dvomiti, verjetno ne bo namenil niti besede.

Deli s prijatelji