PREMOŽENJE

Skromna Kosorjeva želi sinu kupiti stanovanje

Objavljeno 25. januar 2012 12.16 | Posodobljeno 25. januar 2012 12.16 | Piše: T. L., STA

Ljubiteljica brošk in lastnica »lažne« torbice je med premierskim mandatom prihranila dobrih 26 tisoč evrov.

Jadranka Kosor

ZAGREB – Podpredsednica sabora Jadranka Kosor je komisiji za preprečevanje navzkrižja interesov prijavila za 200.000 kun (26.700 evrov) večje premoženje, kot ga je imela, ko je postala premierka sredi leta 2009. Hrvaški uradniki morajo namreč prijaviti premoženje po vsakem prevzemu vodilnih položajev v državni in lokalni upravi ali javnih podjetjih.

Pravi, da živi skromno

Na novinarsko vprašanje o poreklu omenjenega denarja je Kosorjeva v torek pojasnila, da je 200.000 kun privarčevala s plačo. Dodala je, da živi v gospodinjstvu s svojo materjo, ki ima majhno pokojnino, ter s sinom, ki je redno zaposlen. Izpostavila je, da je medtem prodala avtomobil. 

»Živimo skromno, gre za prihranke, s katerimi nameravam, če bo mogoče, zagotoviti prihodnost svojemu sinu in mu priskrbeti stanovanje. Vsekakor razmišljam, da bi v bližji prihodnosti zase morda kupila kakšen majhen avtomobil,« je pojasnila Kosorjeva, ki je slabe dve leti in pol po nepričakovanem odstopu Iva Sanaderja vodila hrvaško vlado. Pred tem je bila podpredsednica vlade in ministrica za veterane, družino in medgeneracijsko solidarnost.

Zbirke brošk komisiji ni prijavila

Novinarje je zanimalo, zakaj predsednica HDZ ni prijavila tudi svoje znamenite zbirke brošk, ki jih je rada kazala v javnosti predvsem kot simbolična sporočila ob posebnih priložnostih. Izpostavila je, da gre za bižuterijo, ki nima velike vrednosti, zato ni potrebe, da bi jo prijavljala komisiji.

Po njenih besedah je nekatere broške kupila na potovanjih v tujini, pri čemer je navedla primer iz Turčije, kjer je kupila tri broške za približno 15 evrov. Sklenila je, da lahko zahteva strokovno oceno vrednosti brošk, če bi kdo vztrajal pri tem, da bi morala omenjeni nakit prijaviti.

Različne priložnosti, različne broške

Kosorjeva se je tudi na referendumsko nedeljo pojavila v javnosti z broško, ki simbolizira Hrvaško kot 28. članico EU, medtem ko je med primopredajo premierske dolžnosti s predsednikom SDP Zoranom Milanovićem decembra lani nosila veliko broško s simbolom HDZ. Na regionalno srečanje na Brdu pri Kranju je na primer prišla z broško v obliki Hrvaške, ki jo je nosila tudi ob podpisu arbitražnega sporazuma s Slovenijo. Opažene so bile tudi njene broške v obliki metle, metulja, rože in leoparda.

Torbica je bila lažna

Bivša hrvaška premierka je sicer znana po klasičnem modnem slogu svojih oblek. Zaradi nevpadljivih oblek pa so si Kosorjevo zapomnili tudi po dragem modnem dodatku, ženski torbici Louis Vuitton, ter po torbi prestižne znamke Fendi, za katero je njena tiskovna predstavnica povedala, da je »lažna«, potem ko so v medijih že začeli licitirati ceno torbice.

Deli s prijatelji