OMREŽJE

Skromna dinastija Zuckerberg

Objavljeno 12. maj 2012 12.26 | Posodobljeno 12. maj 2012 12.26 | Piše: A. J.

Starši ustanovitelja facebooka še naprej delajo v svoji zobni ordinaciji.

Mark Zuckerberg, ustanovitelj spletne mreže facebook

Starši in tri sestre Marka Zuckerberga, ki je ustanovil priljubljeno družabno omrežje facebook ter podjetje s tem imenom, še naprej opravljajo delo, za katero so se šolali, oziroma dejavnosti, ki so jih opravljali, preden je njihov sin oziroma brat obogatel. S 17,5 milijarde dolarjev bi si člani te družine lahko privoščili upokojitev, a so se starši Marka Zuckerberga odločili nadaljevati delo v zasebni zobni ordinacij. Ed Zuckerberg vsak dan sprejema paciente v svoji ordinaciji v New Yorku, ki je v delu hiše, vredne le 600.000 dolarjev. Njegova žena Donna mu pomaga pri administraciji.

Neboleči zobozdravnik

Z nazivom Neboleči dr. Z je Ed Zuckerberg ordinacijo postavil na noge davnega leta 1978. Iz njegovega intervjuja za New York Magazine je razbrati, da so Zuckerbergovi varčni in ne razmetavajo z denarjem. Marka so nekoč razglasili za »bogataša, ki je videti najslabše med vsemi javnimi osebnostmi«, saj kot študent živi v najetih hišah, čeprav je vreden milijarde dolarjev. Družinska hiša Zuckerbergovih je že desetletja enaka, z malo pohištva in majhno kuhinjo. Edino razkošje je vrsta sedežev pred velikim televizorjem. Ed Zuckerberg se denimo niti dotaknil ni dveh milijonov delnic, ki mu jih je podaril sin v zahvalo, ker mu je pomagal začeti posel. Na začetku jih je celo zavračal, a jih je na koncu vseeno sprejel. Zdaj njihovo vrednost ocenjujejo na okrog 60 milijonov dolarjev.

»Ko imate uspešne otroke, vas ljudje sprašujejo, kakšna je formula dobre vzgoje. Otroke morate spodbujati, da sledijo svojim željam. In veliko več časa kot v karkoli drugega morate vložiti vanje,« je dejal Ed.

Mark se za uspeh lahko zahvali kombinaciji napornega dela in varčnosti. Menda so njegovi inženirji delali vso noč do zore, on pa je delal skupaj z njimi. Njegova sestra Arielle je menedžerka v marketinškem podjetju Wildfire Interactive v San Franciscu. Druga sestra Donna pripravlja doktorat na univerzi Princeton in trenutno ureja blog o prehrani. Pravzaprav je edina od štirih otrok, ki ne gre v korak z družino, Randi Zuckerberg. Avgusta lani je zapustila položaj direktorice marketinga facebooka in ustanovila podjetje za družbene medije R to Z Studios. Kmalu pa se je znašla na udaru kritikov, in sicer zaradi razvpitega resničnostnega šova. Poleg tega je edina, ki že ima otroka.

Deli s prijatelji