NOVA FAZA

Skrivnostno izginuli še niso pozabljeni: znova v lov na letalo

Objavljeno 06. september 2014 14.19 | Posodobljeno 06. september 2014 14.19 | Piše: STA, T. L.

Pogrešano malezijsko letalo bodo začeli znova iskati čez dva tedna.

Letala še niso našli.

KUALA LUMPUR – Okrepljeno podvodno iskanje pogrešanega malezijskega letala se bo začelo čez približno dva tedna, je danes ob obisku Malezije povedal avstralski premier Tony Abbott. Ob tem je zatrdil, da bo iskanje letala, ki je z 239 ljudmi na krovu skrivnostno izginilo 8. marca med Kualo Lumpurjem in Pekingom, trajalo tako dolgo, dokler bo treba.

Avstralija vodi iskanje letala, ki naj bi bilo po ugibanjih strmoglavilo nekje na jugu Indijskega oceana, vendar intenzivno zračno, morsko in podvodno iskanje doslej ni prineslo rezultatov.

Po današnjih pogovorih z malezijskim premierjem Nadžibom Razakom je Abbott dejal, da bodo med podvodnim iskanjem uporabili najboljšo možno tehnologijo, trajalo pa bo tako dolgo, kot bo treba za prečesanje morskega dna. Preiskali bodo celotno verjetno območje strmoglavljenja, ki obsega okoli 60.000 kvadratnih kilometrov oceanskega dna zahodno od Avstralije.

Tudi o drugem letalu 

Abbott in Razak sta razpravljala tudi o usodi malezijskega potniškega letala, ki so ga sestrelili na vzhodu Ukrajine. Razak je izrazil željo Malezije po neodvisni in transparentni preiskavi tragedije, da bi našli krivce, ki bodo odgovarjali za svoja dejanja.

Oba voditelja sta pozvala k pravici za vseh 298 ljudi, med katerimi so bili tudi malezijski in avstralski državljani, ki so umrli ob sestrelitvi letala. Zahod je za tragedijo okrivil proruske separatiste, medtem ko Moskva krivi Kijev. Razak je danes dejal, da so poročila preiskav precej jasna glede tega, kaj se je zgodilo, a ni želel razkriti podrobnosti.

Nizozemski preiskovalci so napovedali, da bodo v torek objavili preliminarno poročilo o vzroku sestrelitve. Nizozemska vodi preiskavo incidenta, v katerem je umrlo 193 nizozemskih državljanov.
 

Deli s prijatelji