SVET ŠTEVILK

Skrivnostni ostanki

Objavljeno 11. avgust 2016 16.09 | Posodobljeno 11. avgust 2016 16.09 | Piše: A. J.

Nekateri zgodovinski spomeniki po svetu so za strokovnjake vse do danes uganka.

Ni povsem jasno, čemu so bile namenjene piramide v majevskem Mestu glasov.

1. Stonehenge, Anglija

Legenda govori, da je nenavaden kamnit kompleks postavil legendarni čarovnik kralja Arturja Merlin, vendar je ta neobičajni spomenik nastal veliko pred njegovim časom. Znanstveniki si še danes belijo glavo z vprašanjem, kako je graditeljem uspelo pripeljati velikanske kamnite bloke od kamnoloma do kraja, kjer stojijo. Povsem ni pojasnjen niti pomen skulpture: glede na to, da je kamenje razpostavljeno v obliki sončnega sistema, bi lahko šlo tako za observatorij kot za svetišče.

2. Baalbek, Libanon

Biser med ruševinami izumrlega mesta v dolini Bekaa je antični Jupitrov tempelj. Zanimivo je, da Rimljani, ki naj bi ga zgradili, niso poznali tehnike, s katero bi lahko postavili 1000 ton težke kamnite bloke, ki tvorijo temelje svetišča. Za primerjavo: atenski Panteon je od libanonskega giganta dvakrat manjši, njegov največji blok pa tehta le 90 ton. Zasluge za izdelavo temeljev nekateri pripisujejo Egipčanom, drugi pa celo mitološkim velikanom. Spet tretji menijo, da so temelji svetišča ostanki biblijskega babilonskega stolpa.

3. Newgrange, Irska

Spomenik iz 17. stoletja so povsem po naključju odkrili med gradnjo ceste šele pred tremi stoletji. Vse od tedaj nenavadni objekt buri domišljijo. Zgrajen je v obliki popolnega kroga in starejši od egiptovskih piramid. V notranjosti so arheologi odkrili grobišče. V času solsticija je v njem mogoče opazovati nenavaden svetlobni učinek: svetloba, ki prodira skozi linico nad vhodom, počasi zalije celoten hodnik. Vraževerni Irci verjamejo, da je skozi to sobo mogoče stopiti v svet škratov in vil.

4. Kavkaški dolmen, Rusija

Pomen po Kavkazu raztresenih kamnitih hišic z okroglo odprtino v steni vse do danes ni popolnoma pojasnjen. Še posebno preseneča dejstvo, da so več ton težki kamni postavljeni drug na drugega tako natančno, da med dva ni mogoče potisniti niti rezila noža. Zanimivo je, da so podobne dolmene, samo na Kavkazu jih je več kot 3000, našli tudi na drugih koncih sveta, na primer v Veliki Britaniji in Franciji. Znanstveniki glede starosti niso enotni, največ pa jih meni, da so dolmene postavljali prebivalci zgodnjega neolitika (od 4000 do 3000 pr. n. št.).

5. Tikal, Gvatemala

Eno od največjih majevskih mest se skriva v gvatemalski džungli. Tam so tudi umetni ribniki, igrišče za igre z žogo in palače. Posebno pozornost pa vzbujajo piramide, ki tvorijo mestni trg. Teorij o njihovi funkciji je veliko: lahko bi bile sakralni objekti, znanstveni centri, pokopališča ali kaj povsem drugega. Nejasen je tudi pomen imena mesta Tikal, ki ima sicer vzdevek Mesto glasov. Vzdevek se ga je najverjetneje prijel zaradi posebnosti, da odmeva tudi najmanjši šepet.

6. Kamnite krogle, Kostarika

Prazgodovinske krogle s pacifiške obale bi skoraj postale tarča vandalizma: delavci, ki so jih našli, so verjeli, da se v njihovi notranjosti skriva zlato. Artefakti so bili pozneje vseeno poškodovani, ko so jih v želji, da bi bili dostopnejši turistom, premaknili z najdišč v mesto. Zaradi premikanja je težko natančno določiti, koliko so stare. Teorija, da naj bi jih oblikovala voda, ne vzdrži, zato je njihov nastanek zavit v tančico skrivnosti. Prav tako ni znan njihov pomen – so simboli planetov ali oznake za mejo?

7. Timbuktu, Mali

Legenda pravi, da je mesto nastalo po zaslugi starke Buktu in njenega vodnjaka, pri katerem so se napajale mimoidoče karavane. Bilo je glavni junak srednjeveških pripovedk, ki so opevale njegove zlate ulice in prebivalce – modrece. Pogumni možje, ki so poskušali osvojiti afriški Eldorado, so se vračali praznih rok. V mesto se je uspelo prebiti šele prebrisanemu Francozu Renéju Calleju, ki se je pretvarjal, da je romar. Predstavljate si njegovo presenečenje, ko je za zidom odkril lepo, a skromno mestece. Danes privlači popotnike predvsem z edinstveno arhitekturo mošej. 

Deli s prijatelji