(NE)ODVISNOST ŠKOTSKE

Škotski premier po porazu na referendumu napovedal odstop

Objavljeno 19. september 2014 21.10 | Posodobljeno 19. september 2014 21.10 | Piše: STA, Ma. F.

»Mislim, da bo stranki, parlamentu in državi bolje pod novim vodstvom,« je sporočil.

EDINBURG – Prvi mož škotske vlade Alex Salmond je po četrtkovem porazu na referendumu za neodvisnost Škotske danes napovedal odstop s položaja škotskega prvega ministra in predsednika Škotske nacionalne stranke. »Mislim, da bo stranki, parlamentu in državi bolje pod novim vodstvom,« je sporočil.

Kot je še dodal, je bilo zanj vodenje škotske regionalne vlade »privilegij življenja«. Odstopiti namerava na konferenci stranke, ki bo novembra.

»Kot voditelju se mi čas izteka, vendar pa se kampanja za Škotsko nadaljuje in sanje ne bodo nikoli umrle,« je dejal po tem, ko so škotski volivci na četrtkovem referendumu zavrnili neodvisnost Škotske s 55-odstotno večino.

»Položaj je tak: izgubili smo referendumsko glasovanje, vendar pa še vedno lahko predstavljamo politično pobudo. Kar je še bolj pomembno, Škotska lahko še vedno izide kot pravi zmagovalec,« je še dejal Salmond.

Salmond (59) je stranko vodil 20 let, in kot je dejal, je v njej »več odlično kvalificiranih in primernih kandidatov« za njegovega naslednika. Favorit naj bi bil sicer trenutni prvi podpredsednik stranke in tudi škotske regionalne vlade Nicola Sturgeon.

Deli s prijatelji