RAZKRITJA

Škandal na BBC se širi

Objavljeno 21. december 2012 22.35 | Posodobljeno 21. december 2012 22.36 | Piše: E. B.

Jimmy Savile bi odgovarjal za svoja dejanja, če bi nekdanji direktor spregovoril.

BBC zaposluje ogromno novinarjev.

Škandal, ki bo na medijskem velikanu BBC pustil neizbrisen pečat, dobiva nove razsežnosti. Kot se je izkazalo, naj bi eden od nekdanjih direktorjev že maja 2010 prejel pismo, ki je opozarjalo na izprijena dejanja zdaj pokojnega Jimmyja Savila, a ga je preprosto zanemaril!

Nedvomno odkritje, ki je še dodatno vznemirilo domnevne žrtve Savilovih spolnih napadov in zlorab, kajti nekoč priljubljeni radijski in televizijski voditelj bi lahko odgovarjal za svoja dejanja in doživel obsodbo, če bi George Entwistle elektronsko pošto posredoval v prave roke. A namesto tega jo je preprosto izbrisal, zatrjuje pa, da je ni niti prebral. Mimogrede, do leta 2011 je bil Entwistle programski direktor pri BBC, potem je začel voditi sklop BBC Vision, julija letos pa je sedel na najvplivnejši stolček generalnega direktorja. Tam je obstal le slaba dva meseca, saj je po izbruhu škandala in številnih kritikah o domnevni nepripravljenosti sodelovanja pri odmevni preiskavi Yewtree odstopil. Pisma naj bi prejel tudi pozneje, največ takoj po Savilovi smrti konec oktobra lani, in sicer ko je ekipa BBC začela pripravljati serijo posebnih praznično obarvanih oddaj v poklon priljubljenemu voditelju. Novinarska ekipa programskega sklopa Newsnight pa je takrat začela preiskavo na lastno pest, saj je bilo namigov o voditeljevi temni plati čedalje več, nanjo pa naj bi s pismi vztrajno opozarjala ena od direktoric Jan Younghusband. A kot se je izkazalo, je takratni urednik Newsnighta Peter Rippon domnevno zaradi preštevilnih ugibanj in natolcevanj ustavil njihova prizadevanja ter prepovedal objavo prispevka, ki bi temelje BBC zamajal že pred letom dni, čeprav ni bil rezultat uradne, temveč interne novinarske preiskave, Entwistle pa naj bi odločitev podprl, češ da bi bilo neokusno predstaviti dolgoletnega sodelavca takoj po smrti v tako šokantni luči!

Zvezdniki za zapahi

Policija naj bi v sklopu preiskave Yewtree sestavila dolg seznam osumljencev, ki naj bi se s Savilom spolno izživljali nad mladoletnimi in bolehnimi, med njimi pa so poleg voditelja še številna odmevna imena, tudi piarovski strokovnjak Max Clifford, komik Freddie Starr, didžej Dave Lee Travis, producent Wilfred De'Ath in Gary Glitter. V sredo dopoldne so prijeli še eno medijsko osebnost, a še niso razkrili identitete.

BBC se je vsekakor znašel v najhujši kadrovski krizi doslej, toliko zamenjav in odstopov namreč ne pomnijo, predvsem pa ne tolikšnega pomanjkanja zaupanja in obtoževanja, tožijo zaposleni; očitno ni nihče zmogel preprečiti sesutja celotnega sistema, se je izkazalo. Vodstvo BBC naj bi te dni sprožilo disciplinske postopke proti vsem, ki naj bi si zatiskali oči pred srhljivim ravnanjem Jimmyja Savila in preostalih domnevno vpletenih, pa tudi proti tistim, ki so v spornem poročilu Newsnighta navedli napačne podatke in prst uperili proti nedolžnim. Preiskava pretresljivih škandalov poteka na več ravneh, okoliščine, zaradi katerih so opustili pomembno Newsnightovo poročilo, pa ugotavlja nekdanji vodja Sky Newsa Nick Pollard

Deli s prijatelji