IZKORIŠČANJE TURISTOV

Škandal! Most na Krk zapirajo, da bi mastno zaslužili?

Objavljeno 09. avgust 2016 18.11 | Posodobljeno 09. avgust 2016 18.11 | Piše: Mo. S.

»Svoje kombije in tovornjake parkirajo na obeh straneh mostu in čakajo žrtve,« je povedala ena od prič.

KRK – Uprava hrvaške družbe za upravljanje avtocest HAC-ONC je sprožila notranjo preiskavo, da bi ugotovila, ali so njihovi uslužbenci na mostu na otok Krk kršili pravila, ko so v času, ko je bil most za večino vozil zaprt, na otok puščali vozila s prikolicami – če so vozniki za to plačali.

Vozniki vlečnih vozil izkoristili položaj

V nedeljo je bil most na Krk od 9.00 do 17.30 zaprt za vozila s počitniškimi prikolicami, kombije, motorje in kolesa. Zaradi tega so se pred mostom zvrstile dolge kolone, v kateri je bilo seveda tudi veliko vozil s prikolicami. Takrat pa so na sceno stopili vozniki vlečnih vozil, poroča Jutarnji list. Voznikom prikolic so ponudili, da jim prikolico čez most odpeljejo za 150 evrov, za prevoz motorja je bilo treba plačati 50 evrov, za kolo pa 20. Vse to se je dogajalo pred očmi zgroženih turistov, ki niso mogli verjeti, kaj se dogaja.

Priča so bili naravnost absurdnemu dogajanju: če si imel prikolico pripeto na osebni avtomobil, si moral ure in ure čakati, če pa si prikolico odpel in jo spravil na vozilo vlečne službe, si brez težav prečkal most. In ostal brez 150 evrov.

Izgovarjajo se na pravilnike

Nekateri menijo, da so težave v pravilnikih, ki temeljijo še na časih bivše Jugoslavije. Po teh zapisih v prvo skupino vozil spadajo nadstropni avtobusi, motorji in vozila s počitniškimi prikolicami ter dvoosna vozila višine do 190 centimetrov. Vozil vlečnih služb pa v tej kategoriji ni, pravijo, saj spadajo v drugo – k tovornjakom, ki pa jih v nedeljo niso prepovedali in lahko vozijo kar koli (od vreč krompirja do mobilnih hišk in tudi prikolic), so razložili. Pomembno je le, da je tovor pravilno naložen in pritrjen. Na mostu je bila sicer tudi policija, ki je menda ugotavljala, ali je tovor varno pritrjen ali ne, pred očmi policistov pa se je dogajalo delo na črno. Po poročanju časnika so prikolice, motorje in kolesa preko mostu vozili tudi neregistrirana vozila vlečne službe brez računa. »Svoje kombije in tovornjake parkirajo na obeh straneh mostu in čakajo žrtve,« je povedala ena od prič.

Deli s prijatelji