ODLOČENO

Siriza v vlado z Neodvisnimi Grki

Objavljeno 26. januar 2015 12.02 | Posodobljeno 26. januar 2015 12.02 | Piše: STA, P. Pa.

Po včerajšnjih volitvah je danes že jasno, s kom gre v vlado zmagovalka volitev.

ATENE – Grška desna stranka Neodvisni Grki se je z vodjo zmagovalke nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev v Grčiji, levičarske Sirize, Aleksisom Ciprasom danes dogovorila za oblikovanje vlade, je povedal vodja Neodvisnih Grkov Panos Kamenos, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cipras in Kamenos sta se sestala danes zjutraj, saj ima vodja Sirize po zmagi na nedeljskih volitvah, na katerih pa Siriza ni dobila absolutne večine, le tri dni časa za oblikovanje vladne koalicije.

»Od tega trenutka imamo vlado,« je novinarjem po srečanju dejal Kamenos. Povedal je, da se bo Cipras danes sestal še s predsednikom Karolosom Papuljasom, ki mu bo podelil mandat za sestavo vlade.

Po preštetih skoraj vseh glasovnicah ima Siriza 36,3 odstotka podpore in naj bi imela v 300-članskem parlamentu 149 poslancev. Neodvisni Grki imajo 4,8 odstotka glasov in bodo predvidoma imeli 13 sedežev. Za oblikovanje vlade je sicer treba najmanj 151 sedežev.

Kamenos ni povedal, koliko ministrskih mest bo v novi vladi imela njegova stranka.

Programa Sirize in Neodvisnih Grkov se sicer v veliki meri razlikujeta, druži ju le nasprotovanje pogojem, pod katerimi je Grčija deležna mednarodne pomoči.
 

Deli s prijatelji