HRVAŠKI TEDNIK FORUM

Sindikat in društvo novinarjev Styrii: umaknite napoved o odpuščanju

Objavljeno 31. avgust 2012 19.25 | Posodobljeno 31. avgust 2012 19.25 | Piše: A. L., STA

Po slabem letu izhajanja so se odločili, da uredništvo Foruma zaprejo.

ZAGREB – Hrvaško novinarsko društvo (HND) in Sindikat novinarjev Hrvaške (SNH) sta danes od medijske hiše Styria zahtevala, naj nemudoma umakne napoved o odpustitvi 17 redno zaposlenih novinarjev, ki so bili v uredništvu tednika Forum. Zadnja številka Foruma, ki je izhajal slabo leto, je izšla v začetku avgusta.

Maščevanje?

Novinarsko društvo opozarja, da imajo novinarji Foruma pogodbe, ki jim zagotavljajo vrnitev v uredništvo Večernjega lista, če tednik ne bo zaživel. Kot poudarja, se odločitev uprave Styrie, da bi odpustili novinarje, lahko dojame kot maščevanje, ker so novinarji bivšega tednika Forum sodelovali v lanski stavki kot novinarji Večernjega lista.

HND opozarja, da je tudi Styria priznala, da se je Forum uveljavil kot neodvisen in vpliven tednik, ki je od septembra lani, ko se je pojavil v kioskih, pridobil zaupanje bralcev in je imela njegova naklada pozitiven trend. Po neuradnih podatkih naj bi znašala med 8000 in 9000 izvodov tedensko.

Kaj bo po dopustu?

Uprava Styrie je prejšnji teden zahtevala mnenje delavskega sveta Večernjega lista o odločitvi, da bi odpustili 17 redno zaposlenih in enega rednega honorarnega sodelavca Foruma. Delavski svet je v sredo odgovoril, da se z odločitvijo ne strinja, pričakujejo pa nove poteze uprave.

Po ukinitvi tednika je uprava poslala novinarje Foruma na dopust, v ponedeljek pa se bodo vrnili na delo v Večernji list, kjer pa jih čaka negotovost zaradi napovedanih odpuščanj, je danes poročal časnik Novi list. Dodaja, da so bili v uredništvu Foruma tudi nekateri najuglednejši in največkrat nagrajeni novinarji Večernjega lista.

Deli s prijatelji