BREZ DELA

Siemens bo odpustil 1100 ljudi

Objavljeno 25. december 2012 10.05 | Posodobljeno 25. december 2012 10.06 | Piše: A. L., STA

Med razlogi za odpuščanje v podjetju izpostavljajo tudi vse manj povpraševanja po parnih turbinah za elektrarne na premog.

Bodo njihove zahteve izpolnili?

NÜRNBERG – Industrijski konglomerat Siemens bo v enoti za energetiko v Nemčiji v prihodnjem letu odpustil 1100 ljudi. Od tega bo tri četrtine delovnih mest ukinjenih v delu koncerna za fosilna goriva, preostala četrtina pa v enoti za nafto in plin, poročajo tuje tiskovne agencije. Odpuščanje bo prizadelo več tovarn, podjetje pa bo najprej iskalo možnosti sporazumnih odhodov, predčasnih upokojitev in podobno. S predstavniki sindikatov se že pogovarjajo.

Med razlogi za odpuščanje v podjetju izpostavljajo vse manj povpraševanja po parnih turbinah za elektrarne na premog, ukinitev rabe jedrske energije v Nemčiji in sankcije, ki so jih zahodne države uvedle proti Iranu.

Prihraniti želijo šest milijard

Enota za energetiko Siemensa po vsem svetu zaposluje okoli 86 tisoč ljudi, od tega okoli 28.000 v Nemčiji. Koncern je že prejšnji teden napovedal, da bo prav v tej enoti privarčeval več kot polovico od zastavljenih šestih milijard evrov do leta 2014.

Deli s prijatelji