VOJNA?

Severna Koreja premešča rakete

Objavljeno 04. april 2013 11.41 | Posodobljeno 04. april 2013 11.41 | Piše: STA, Mo. S.

Izstrelek lahko doseže Južno Korejo, Japonsko in otok Guam v zahodnem delu Tihega oceana, kjer imajo ZDA vojaško oporišče.

PJONGJANG, SEUL – Severna Koreja je premestila balistično raketo srednjega dosega vzdolž svoje vzhodne obale. Gre za izstrelek z dosegom med 3000 in 4000 kilometri, kar pomeni, da lahko doseže Južno Korejo, Japonsko in otok Guam v zahodnem delu Tihega oceana, kjer imajo ZDA vojaško oporišče. Poznavalci ocenjujejo, da želi Pjongjang s tem pokazati svojo moč ali se pripraviti na izstrelitev, označujejo pa jo tudi kot odgovor na sredino odločitev ZDA, da svoj obrambni in radarski sistem namestijo na otoku Guam.

ZDA: Ena od številnih provokacij

Bela hiša je v sredo Severno Korejo, ki je nedavno zelo zaostrila svojo retoriko in sporočila, da je odobrila jedrski napad na ZDA, pozvala, naj opusti grožnje. »Ponovno smo bili deležni sporočila Severne Koreje z grožnjami, ki niso v pomoč in so nekonstruktivne,« je dejala tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Caitlin Hayden in dodala, da gre za še eno od številnih provokacij, s katerimi se je Severna Koreja samo še bolj osamila od preostalega sveta in ruši lasten gospodarski razvoj.

Blokirali dostop do skupnega objekta

Severna Koreja sicer danes že drugi dan blokira dostop do skupnega industrijskega objekta Kaesong in tako južnokorejskim delavcem preprečuje, da bi prišli v objekt, ki ga delita obe Koreji. Pjongjang je tudi zagrozil, da bo iz Kaesonga umaknil 53.000 svojih delavcev. »Če nas bodo južnokorejske marionete in konservativni mediji še vedno blatili, bomo našim delavcem naložili, da se umaknejo iz Kaesonga,« je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA sporočil severnokorejski odbor za mirno ponovno združitev Korej. 

Deli s prijatelji