SESTRSKA LJUBEZEN

Sestri dvojčici bo podarila ledvico

Objavljeno 17. april 2017 11.43 | Posodobljeno 17. april 2017 11.45 | Piše: U. S.

Ker ni zdravila bakterijske okužbe žrela, je Amy zbolela za bergerjevo boleznijo. Sestri zdaj zbirata denar za operacijo, ki stane 245.000 evrov, zavarovalnica pa je ne krije.

Sestri Amy, levo, in Becky sta zelo povezani. Foto: facebook

Sestre povezuje posebna vez, še posebno dvojčice. Od trenutka, ko sta bili spočeti, si 37-letni dvojčici Becky in Amy Earley iz Charlotte v ameriški zvezni državi Severna Karolina delita vse. Poslej ju bo, če bo vse po sreči, povezovala še ledvica!

Pred petnajstimi leti je Amy na kolidžu zbolela, imela je streptokokno okužbo žrela, a je le zamahnila z roko: samo grlo me boli, bo že. Ta odločitev, se je izkazalo letos, pa je oziroma bo na glavo postavila življenji obeh sester. Amy namreč ni obiskala zdravnika, in ker okužbe ni zdravila, se je razširila na ledvice, posledica pa je življenje ogrožajoča okvara ledvic IgA nefropatija, znana tudi kot bergerjeva bolezen, ki se razvije, ko se protitelo imunoglobulin A naseli v ledvicah; to povzroči vnetje in oslabi zmožnost filtriranja krvi ter izločanja odpadnih produktov v seč. Stranskih učinkov bolezni je več, tudi odpoved ledvic.

Amy je svoje stanje, njene ledvice so delovale 30-odstotno, vzdrževala s primerno dieto, zdravili in zdravim načinom življenja. Lansko poletje pa je učiteljico prvega razreda v šoli Polo Ridge v posteljo položila bakterijska okužba žrela. Pozdravila jo je z antibiotiki, toda Amy je kljub temu čutila utrujenost, bila je slabotna. Oktobra so ji zdravniki povedali, da ledvice delujejo le še 15-odstotno. »Bila sem šokirana, niti sanjalo se mi ni, da lahko streptokokna okužba žrela pripelje do tega,« je povedala Amy. Zdravniki so ji povedali še, da je njena najboljša možnost za preživetje presaditev, sicer bo sčasoma potrebovala dializo. Njena sestra dvojčica Becky Earley Gower je takoj stopila v akcijo in se ponudila za darovalko. Sestri zdaj opravljata še zadnje teste, s katerimi bodo ugotovili, ali je Becky, ki je prav tako učiteljica v prvem razredu osnovne šole, zares primerna darovalka, in če je, sestri že v letošnjem poletju čaka operacija. »Tako bo, upam, pred Amy manj obiskov pri zdravnikih in zdravil in vsega drugega,« je dejala Becky in še: »Vem, da bi tudi ona to naredila zame.«

Njuni prijatelji so že osnovali stran GoFundMe, prek katere prosijo za donacije, s katerimi bi pokrili stroške posega, ki ga zavarovalnice navadno ne krijejo. Stroški pa so velikanski, pravijo prijatelji: za eno operacijo je treba plačati tudi do 262.900 dolarjev (približno 245.000 evrov). Za zdaj jim gre dobro, od 50.000 dolarjev (okoli 46.500 evrov), za kolikor prosijo, so jih že nabrali 10.000 (9300 evrov). Takole prosijo v imenu Amy: »Amy je močna, nesebična in radodarna ženska in radi bi odvzeli del finančnega bremena z njenih ramen. Globoko se zahvaljujemo za vašo pomoč.« U. S. Sestri Amy, levo, in Becky sta zelo povezani. Amy je bila na kolidžu, ko je zbolela za bakterijsko okužbo grla, in ker je ni zdravila, se je razširila na ledvice. Amyjina edina možnost je presaditev. Becky se je že ponudila za darovalko.

Deli s prijatelji