SPREVRŽENO

Šesterica posilila deklico

Objavljeno 09. februar 2013 11.10 | Posodobljeno 08. februar 2013 21.11 | Piše: E. B.

Bollywoodska zvezdnica se aktivno bojuje proti zločinom nad ženskami.

NEW DELHI – Če bo indijski parlament potrdil predlog sprememb t. i. zakona o zločinih proti ženskam, se posiljevalcem, nadlegovalcem in vsakršnim nasilnežem obetajo mnogo strožje kazni, kampanjo proti okrutnim dejanjem pa je sprožila tudi Gul Panag, ena največjih bollywoodskih zvezdnic.

Brezplačna pravna pomoč

Nekdanja miss Indije, sicer pa uspešna igralka, se že nekaj mesecev po vsej državi povezuje s prostovoljci, ki prejemajo prijave posiljenih in zlorabljenih žensk, jih posredujejo na policijo in žrtve preskrbujejo s pravno pomočjo. V akcijo sta se vključila tudi Gulina oče, upokojeni general, in brat odvetnik: kot je pojasnila igralka, se je mreža utrdila že v štirih večjih indijskih mestih, kjer pomaga več sto prostovoljcev – glavna naloga teh je spremstvo žrtve na policijsko postajo, kjer poskrbijo, da napadeno žensko ali otroka možje v modrem vzamejo resno in obravnavajo po črki zakona, ter preprečijo kakršno koli zasmehovanje ali zastraševanje. Prostovoljci bodo tistim, ki si odvetnika ne morejo privoščiti, priskrbeli tudi brezplačno pravno pomoč. »Največja težava je v tem, da policisti svojega dela ne opravljajo resno. Ko se v igro vključi odvetnik, se zgodba zasuka v drugo smer, a do tega preobrata je dolga pot, polna ovir. Policijski in vladni organi pa povrhu menijo, da ljudje ne razumejo zakonov,« je kritično pojasnila igralka, ki se je osebno zavzela za hitrejše reševanje primera komaj enajstletne deklice, ki jo je lani posilila šesterica brutalnežev, potem pa zavrgla ob cesti. Zločinci, čeprav so že dolgo znani, še vedno niso pred sodiščem, ker deklica, hudo poškodovana, ne more pričati, njenim svojcem pa neznanci vztrajno grozijo s smrtjo, če ne odstopijo od tožbe. V New Delhiju, mimogrede, še vedno sodijo petim moškim, ki so obtoženi ugrabitve, posilstva in umora 23-letne študentke, še enega storilca pa obravnavajo pred sodiščem za mladoletnike.

Za enakopravnost žensk

Panag se sicer že dolgo bojuje za enakopravnost žensk v Indiji, med drugim si prizadeva ustaviti splave, ki so posledica patriarhalnega prepričanja o večvrednosti moških naslednikov. »Družine si želijo le sinove, ti pa potem zrastejo v največje razvajence, prepričani, da so pomembnejši od predstavnic ženskega spola,« opozarja Gul.

Deli s prijatelji