NI KRIV

Šešelj zahteva milijone

Objavljeno 01. april 2016 15.42 | Posodobljeno 01. april 2016 15.42 | Piše: U. S.

Sodišče v Haagu je odločilo, da Vojislav Šešelj ni kriv po nobeni točki.

Vojislav Šešelj je izrek sodbe pričakal na sedežu Srbske radikalne stranke. Foto: Reuters

HAAG – Haaško sodišče je predsednika Srbske radikalne stranke Vojislava Šešlja oprostilo v vseh devetih točkah obtožnice, v katerih je bil obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Hrvaškem, BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Večinsko je presodilo, da tožilstvo obtožb ni dokazalo onkraj razumnega dvoma. Predsedujoči sodnemu senatu Jean Claude Antonetti je po izreku sodbe dodal, da je Šešelj svoboden človek. Mimogrede: prvič v svoji zgodovini je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije sodbo izreklo v odsotnosti obtoženca!

Tožilstvo je za Šešlja, ki velja za vodilnega zagovornika velikosrbske ideje, zahtevalo 28 let zapora, ker gre za razsodbo na prvi stopnji, se lahko nanjo pritoži. Sodišče je razsodilo, da tožilstvo ni dokazalo vzročne povezave med njegovimi govori v hrvaškem Vukovarju, Malem Zvorniku v BiH ter vasi Hrtkovci v Vojvodini proti Hrvatom oziroma Bošnjakom z zločini, ki so bili tam storjeni. Z večino je razsodilo, da ni obstajala skupinska zločinska pobuda, ki jo je vodil zdaj pokojni bivši srbski predsednik Slobodan Milošević, katere cilj je bila po navedbah tožilstva nasilna odstranitev večine nesrbskega prebivalstva z delov Hrvaške, BiH in Vojvodine zaradi oblikovanja velike Srbije. »Cilj dogovora sta bili obramba Srbov in ohranitev Jugoslavije, in ne storitev zločinov,« je dejal sodnik. Večina članov sodnega senata je namreč presodila, da je bil projekt oblikovanja velike Srbije političen, in ne vojaški oziroma zločinski. Niti napotitev prostovoljcev Srbske radikalne stranke iz Srbije v vojne na Hrvaškem in v BiH, ki jih je rekrutiral tudi Šešelj v okviru svoje stranke, ni imela značaja zločina, so presodili.

Na začetku izreka sodbe je francoski sodnik Antonetti v imenu sodnega senata kritiziral tožilstvo, ker so bili obtožnica in dokazi polni nejasnosti in nedoslednosti, ki so zapletli delo. Tožilstvo nedosledno uporablja izraza nasilje in zločin, je dejal sodnik: »Opozarjamo tožilstvo, da vse meče v isti koš. Trdi, da je bila vsa kampanja nezakonita, in ne razlikuje med legitimno vojno kampanjo in zločinom, a samo zločinska kampanja se lahko kaznuje,« je dejal sodnik. V večini točk obtožnice je imela nasprotno mišljenje italijanska sodnica Flavia Lattanzi.

Šešelj je bil v priporu skoraj 12 let, od februarja 2003, ko se je po objavi obtožnice predal, do novembra 2014, ko so ga zaradi zdravstvenih težav izpustili. Izrek je dočakal v Beogradu, štiri leta po koncu sojenja 20. marca 2012. Na izrek sodbe ga ni bilo, čeprav ga je sodišče povabilo. Javnost je nagovoril s sedeža Srbske radikalne stranke: »Vedel sem, da mi ne morejo dokazati niti enega samega zločina. Ideja velike Srbije je močna tudi brez mene, nesmrtna je,« je dejal in pristavil, da bo zahteval 12 milijonov evrov odškodnine: »Morda dodam še kaj za ti dve leti. Ko sem bil v Haagu, sem zbolel.« In še: »Tisti idiot, ki je sodil Karadžiću, bi meni dosodil še več. Če je dal Karadžiću 40 let, bi jih dal meni 70 ali 80.« 

Deli s prijatelji