NENAVADNO

Šepeta morskim psom,
 zverine padajo v trans

Objavljeno 23. april 2012 22.25 | Posodobljeno 23. april 2012 22.30 | Piše: A. P.

Pogumni morski volk Andre Hartman lahko hipnotizira velike morske plenilce.

Morski pes preži na nič hudega slutečega deskarja (fotografija je simbolična)

JOHANNESBURG – Večino priložnostnih ljubiteljev raziskovanja obrežnih plitvin pogosto prestraši že bližnje srečanje z malo večjo orado, zato lahko le ugibamo, koliko adrenalina ti požene po telesu, če se srečaš iz oči v oči z največjim morskim plenilcem – belim morskim volkom.

Šepetalec morskim psom

Andre Hartman iz Republike Južne Afrike je bil strastni ribič s harpuno, ki se je med svojimi potopi večkrat srečal z morskimi psi. Sprva se jih je na smrt bal kot večina ljudi, saj so živali že videti zelo nevarne, z leti opazovanj pa je spoznal, da so inteligentna in radovedna bitja. Ugotovil je, da niso na lovu na ljudi in da je z njimi mogoče z malo tveganja vzpostaviti stike, seveda ko bolje razumeš njihovo vedenje. Njegovo poznavanje vedenja teh osupljivih rib mu je prineslo vzdevek šepetalec morskim psom.

Morskega psa žgečkal po nosu

Tamkajšnje obale je nedavno obiskal fotograf Doug Perrine in zagrabil priložnost, da se sreča s temi veličastnimi vladarji morij. Andre je v vodo nastavil vabo in kmalu je mimo čolna priplaval slabih pet metrov dolg morski pes. »Tam sem bil, da bi fotografiral, kako morski pes dvigne glavo iz vode in odpre gobec. Andre je nato z roko segel proti njemu in ga požgečkal po nosu. Na tem predelu telesa imajo polno živčnih končičev, zato je njegov živčni sistem preplavil val podatkov. Morski pes je bil videti, kot bi padel v prijetno, a nekoliko zmedeno stanje, hotel je še in še. Nikogar ni hotel napasti,« se Doug spominja nenavadnega prizora.

Beli morski volkovi so čedalje bolj ogroženi zaradi prisotnosti človeka, predvsem azijskih ribičev, ki iz njihovih plavuti pripravljajo juho, za katero bi na Kitajskem odšteli 130 evrov za skodelico.

Deli s prijatelji