ODKRITJE

Senzacionalno: v Srbiji odkrili najbogatejšo zlato žilo na svetu

Objavljeno 03. avgust 2015 18.33 | Posodobljeno 03. avgust 2015 18.33 | Piše: S. U.

Američani so v coni Čukaru peki v globini med 558 in 559 metri odkrili pravi jackpot.

BEOGRAD – V Srbiji so ameriška rudarska družba Freeport – McMoRan in njihovi partnerji iz kanadskega podjetja Reservoir Minerals v okolici Bora odkrili eno največjih nahajališč zlata in bakra na svetu, pišejo Večernje novosti.

Po navedbah časopisa so Američani v coni Čukaru peki v globini med 558 in 559 metri odkrili pravi jackpot. Ugotovljeno je bilo namreč, da tona rude vsebuje kar 25,7 odstotka bakra in 50,3 grama zlata. Po dosedanjih podatkih so najbogatejše vsebine črpališč v rudniku Hollister v ZDA, kjer se črpa »le« 27,2 grama zlata na tono rude. Po neuradnih podatkih pa so zaloge bakra v okolici Bora ocenjena na milijardo ton, z ustrezno količino zlata in drugih plemenitih kovin. A potrebne bodo še dodatne raziskave.

Kaj so Američani in Kanadčani pravzaprav našli, najboljše oriše podatek, da črpališča, ki vsebujejo le en odstotek bakra, veljajo za izredno dobičkonosna. Po prvih izračunih se v okolici Bora nahaja bogastvo, vredno vsaj 18 milijard dolarjev. A to so le prve analize, geološke raziskave se nadaljujejo.

Deli s prijatelji