ODKRITJE

Senzacija v Egiptu:
 našli milijon mrtvih

Objavljeno 20. december 2014 15.57 | Posodobljeno 20. december 2014 15.57 | Piše: E. B.

Več kot milijon mumij v puščavi južno od Kaira, izvirajo iz obdobja pred 1500 leti. Neki moški je bil visok kar 213 centimetrov, pokojne so razvrščali po barvi las.

V Nemčijo jo je prepeljala bavarska princesa konec 19. stoletja

Arheologi so v Egiptu odkrili največje pokopališče na svetu, več kot milijon mumij naj bi ležalo skoraj sto kilometrov južno od Kaira, v vroči puščavi v pokrajini Faiyum.

Do zdaj so izkopali posmrtne ostanke 1700 ljudi, najverjetneje pa gre za grobišče navadnih smrtnikov, ki so umrli pred približno 1500 leti, med prvim in sedmim stoletjem. Mumije so zakopane tudi več kot dvajset metrov globoko in razvrščene po jarkih, zato bo raziskovanje območja, ki ga pregledujejo že nekaj let, potekalo še zelo dolgo, so napovedali strokovnjaki, ki pa se zdaj ukvarjajo predvsem z uganko – od kod toliko pokojnih. Najbližja znana vas je bila namreč premajhna, da bi lahko v več stoletjih zakopala toliko umrlih, preostali kraji v okolici pa so imeli svoja pokopališča, zato ostaja zgodba pokopanih neznanka. Kot so povedali arheologi, so odkrili tudi številne zanimivosti: denimo, neki moški je bil visok kar 213 centimetrov in po smrti prepognjen na pol, da so ga lahko stlačili v podzemni jarek, kot se je izkazalo, trupla pa so razvrščena po barvi las!

Majhna piramida, ki stoji v bližini grobišča, izvira iz obdobja 2500 let pr. n. št., kakšna je bila njena vloga v takratni egipčanski družbi in kakšna je njena morebitna povezava s pokojniki, še ni znano. Arheologi so zaupali še, da so ob posmrtnih ostankih našli tudi številne osebne predmete pokojnih, posteljnino, nakit, oblačila in obutev, točne lokacije najdišča pa še ne želijo razodeti, da jih ne bi radovedneži ovirali pri raziskovanju, a obljubljajo, da bodo o odkritjih kmalu podrobneje poročali.

Deli s prijatelji