PORTRET

Senca nad Clintonom

Objavljeno 08. marec 2015 17.05 | Posodobljeno 08. marec 2015 17.05 | Piše: E. B.

Bill Clinton se nikoli ne bo mogel znebiti Monice Lewinsky.

Senca prešuštva tik ob predsedniku, ki je po Shankovem mnenju največji lažnivec v zgodovini.

WASHINGTON – Najodmevnejši politični skok čez plot je ovekovečen, in to že od leta 2006: avtor znamenitega portreta Billa Clintona, ki je shranjen v washingtonski galeriji, je razodel, da je skrivnostna senca na levi strani umetnine – obleka, ki jo je med zloglasnim prešuštvom nosila Monica Lewinsky.

Nelson Shanks je za ameriške medije tako pojasnil, da je nespodobno vedenje nekdanjega predsednika pustilo neizbrisen pečat v Beli hiši, in čeprav vsi v državnem vrhu in znameniti družini zagotavljajo, da so burno dogajanje sredi 90. let pustili v preteklosti in zaživeli znova, je avtor portreta prepričan, da Monicina senca še vedno visi nad Clintonom in njegovo politično zapuščino. In prav zato jo je 2006. sklenil tudi dobesedno postaviti ob bok nekdanjemu predsedniku: »Nikoli nisem mogel pozabiti tistega škandala. Tako kot vsi drugi ne. Zato sem Monico preprosto moral vključiti v portret: senco razvpite modre obleke, ki je med ustvarjanjem visela na stojalu, sem postavil na levo stran slike, kjer opominja na prešuštvo, obenem pa opozarja na omadeževan ugled njegove administracije, za kar pa je kriv sam Clinton. Ko mi je Clinton poziral v živo, sem stojalo z obleko seveda umaknil.«

Umetnik razvpito modro obleko pretkano vključil v sloviti portret

Pozorno oko opazi še, da nekdanji predsednik na portretu ne nosi poročnega prstana, skupno sporočilo portreta se tako po Shankovih besedah glasi: »Clinton je verjetno največji lažnivec vseh časov!« Kljub ne tako prikritim metaforam sta bila tako Clinton kot nekdanja prva dama Hillary ob odkritju portreta 2006. izjemno zadovoljna, kako sta se odzvala na nova razodetja, pa ni znano; da bosta zagnala vik in krik, ni pričakovati, saj portret že dolgo ni del razstave, temveč je skrbno shranjen v skladišču. Naj spomnimo, razvpita modra obleka je bila med škandalom tudi dokazno gradivo, saj je bila omadeževana s semensko tekočino takratnega predsednika, ki bi bil zaradi afere skoraj ob stolček.

 

Deli s prijatelji