UVAJANJE OMEJITEV

Selfiji so lahko tudi nevarni

Objavljeno 13. september 2015 10.12 | Posodobljeno 12. september 2015 21.14 | Piše: S. I
Ključne besede: selfie

Vedno več ljudi je za selfi pripravljenih storiti kaj norega in nevarnega, pričemer pa se tudi poškodujejo ali celo ubijejo. Vlade in institucije opozarjajo in uvajajo omejitve.

Nekateri so za selfi pripravljeni storiti marsikaj. Foto: Reuters

Fotografiranje samega sebe z mobilnikom je v zadnjih letih postalo silno razširjeno, pri čemer se na selfijih pojavljajo že tako rekoč vsi, od navadnih smrtnikov do indijskega premierja Narendra Modija in celo britanske kraljice Elizabete II. Toda selfiji so odgovorni tudi za vrsto tveganih in predrznih podvigov, kot je fotografiranje med bingljanjem z nebotičnika ali slikanje z razstrelivom. Nekatere vlade in ustanove so jih zato začele obravnavati kot potencialno resno grožnjo javni varnosti, zaradi česar so sprožile kampanje za ozaveščanje ljudi, ki spominjajo na oglase o nevarnosti kajenja in pretiranega uživanja alkohola.

Oblasti svarijo

Zaradi več deset smrti, povezanih s tovrstnimi posnetki, je rusko notranje ministrstvo letos začelo svariti pred nevarnimi oblikami snemanja avtoportretov z mobilnikom, denimo v družbi leva. Junija sta na Uralu umrla možaka, ki sta se slikala, ko sta vlekla varovalko iz ročne bombe, maja se je med snemanjem selfija v glavo ustrelila neka ženska, mesec pozneje pa je v smrt omahnila 21-letna študentka, ki se je posnela, medtem ko je visela z enega od moskovskih mostov. »Dober selfi vas lahko stane življenje,« svari plakat iz ruske kampanje.

Na nevarne avtoportrete opozarjajo tudi drugod po svetu. V ameriškem nacionalnem parku Yellowstone svarijo obiskovalce, odkar so bizoni na roge nataknili že pet preveč pogumnih fotografov, v Teksasu pa se je 19-letni oče dveh otrok, medtem ko je želel posneti selfi, po nesreči s pištolo ustrelil v vrat. Evropska unija je junija predlagala zakon, ki bi kriminaliziral objavljanje nevarnih selfijev na spletnih družabnih omrežjih, indijske oblasti pa so na letošnjem hindujskem velefestivalu Kumb Mela ob reki Godavari v Našiku v zvezni državi Maharaštra uvedle območja brez selfijev, da se ne bi zgodila nesreča.

Jaz, jaz in še enkrat jaz

Kljub tveganju pa so ti posnetki bolj priljubljeni kot kadar koli. Po podatkih ameriškega spletnega velikana googla je bilo iskalno geslo selfi lani vneseno osemkrat več kakor leto poprej, zaradi česar si je 2014. prislužilo naziv leto selfija. Ti sicer najbolj privlačijo tiste, ki že tako radi premikajo meje normalnega vedenja, pravi Jesse Fox, profesorica komuniciranja na državni univerzi v Ohiu. Po njenih besedah so ljudje s tako imenovano mračno trojico osebnostnih lastnosti – narcisoidnost, makiavelizem in psihopatija – bolj nagnjeni k iskanju slave, čeprav se lahko pri tem poškodujejo. »Vse se vrti okoli mene. Jaz se fotografiram. Jaz sem deležen pozornosti, ko to objavim na družabnih omrežjih. Jaz dobim potrditev od drugih, da je moje početje super. Ne briga jih, ali pri tem uničujejo neko znamenitost, vseeno jim je, ali to koga moti, ne zanimajo jih niti posledice njihovih dejanj,« razlaga Foxova. 

Deli s prijatelji