DAVKI

Seks s prostitutko se plača na seksomatu

Objavljeno 26. januar 2012 21.25 | Posodobljeno 26. januar 2012 21.27 | Piše: E. N.

Z aparati, ki so zelo podobni parkomatom, v Bonnu pobirajo davek na prostitucijo.

BONN – Oblasti nekdanjega glavnega mesta Zahodne Nemčije Bonna so uvedle dodatni program, s katerim zbirajo davek tudi od tistih spolnih storitev, ki se opravijo zunaj masažnih salonov, centrov za sprostitev in bordelov. Tehnologija je namreč priskočila na pomoč najstarejši obrti na svetu – in nastali so seksomati, zelo podobni parkomatom. Na njih mora prostitutka za noč plačati šest evrov, sicer ji grozi 264 evrov kazni, poroča angleška televizijska postaja ITN. Samo od avgusta do konca leta so bonske mestne oblasti z davki na spolne storitve, ki zajemajo klube, savne in različne centre za masažo, zbrale 250.000 evrov. Od tega je 14.000 evrov pobranih prek seksomatov.

S seksomati do davka

Prostitutke od avgusta lani namreč uporabljajo aparate, da bi plačale svoje davke. »Idejo so ženske sprejele pozitivno, saj lahko obveznosti do države opravijo anonimno,« je dejala predstavnica mestnih oblasti. Meni, da rešitev izenačuje prostitutke iz bordelov s tistimi, ki delo opravljajo na ulici in so bile do zdaj neobdavčene. »Zaradi seksomatov bodo tudi one obdavčene, kar jih bo izenačilo,« je dodala. Toda predstavnica organizacije, ki zastopa pravice prostitutk, meni nasprotno: »Odločitev mestnih oblasti nima pravne podlage. Gre za ustvarjanje novih pravil, ki jih lahko ženske kršijo; še posebno so ogrožene migrantke, ki jim tovrstna kršitev lahko prinese izgon iz države,« je pojasnila. »To nima nobene zveze s finančno enakostjo,« je dejala tudi Juanita Rosina Henning iz organizacije Dona Carmen, ki podpira prostitutke. Zahtevala je tudi, da se seksomati umaknejo.

Lesene 
barake za seks

A tovrstni pomisleki ne bodo preprečili, da seksomatov ne bi uvedli tudi v drugih nemških mestih, saj je prostitucija v Nemčiji legalna. »Zadovoljni smo s programom in načrtujemo pobiranje teh davkov tudi naprej,« je še dejala predstavnica mestnih oblasti. Pričakovani davek od spolnih storitev prek seksomatov v letu 2012 so najprej ocenili na 300.000 evrov, potem pa so projekcijo nekoliko omilili na le 200.000. V štirih mesecih uporabe so sicer mestu prinesli približno 14.000 evrov. »Od seksomatov pričakujemo letni priliv 200.000 evrov,« je dejala tiskovna predstavnica mesta Bonn Isabelle Klotz.

Mesto je, da bi omejilo prostitucijo, zgradilo posebna uporabniška območja z lesenimi barakami, kjer klienti lahko poiščejo spolne storitve. Seksomati so postavljeni na teh območjih, v bližini središča mesta, kjer se gibljejo prostitutke. Kot kaže, bodo Bonnu, kjer naj bi bilo okrog 200 prodajalk ljubezni, sledila tudi druga nemška mesta.

Deli s prijatelji