REFERENDUM

Šef evroskupine negativno presenečen nad potezami Grčije

Objavljeno 27. junij 2015 16.45 | Posodobljeno 27. junij 2015 16.45 | Piše: STA, A. L.

S tem si je Grčija, tako meni Dijsselbloem, zaprla vrata v pogajanjih.

Jeroen Dijsselbloem.

BRUSELJ – Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je negativno presenečen nad potezami Grčije, nad zavrnitvijo ponudbe upnikov in napovedjo referenduma. To je žalostna odločitev za Grčijo, saj si je s tem zaprla vrata v pogajanjih, je poudaril ob prihodu na krizni sestanek evroskupine in dodal, da bodo proučili stanje in razpravljali o posledicah.

Čas je za načrt B

Slovenski finančni minister Dušan Mramor je danes ob prihodu na krizni sestanek evroskupine povedal, da je Grčija z napovedjo referenduma precej zmanjšala možnosti za dogovor. »Ocenjujem, da so možnosti za dogovor minimalne in da bo treba uporabiti načrt B. Vrata so seveda odprta do samega konca, a verjetnost za to je razmeroma majhna,« je dejal.

Slovenski minister je sicer zadovoljen, da je moč EU, da zagotovi stabilnost v članicah, zelo velika, tako da bo morebitne negativne posledice v primeru propadlih pogajanj mogoče nevtralizirati.

Pripravljeni na to, da dogovor ne bo sprejet

»Želim si, da bi razum prevladal na grški strani,« je še poudaril Mramor v odgovoru na vprašanje, kaj še lahko reši pogajanja. Razumna Grčija bi po njegovih besedah sprejela ponudbo dogovora, ki je že precej razvodenil prvotne zahteve upnikov.

»Načrt B je pripravljen,« je zatrdil Mramor. »Seveda se je ves čas računalo tudi na možnost, da dogovor ne bo sprejet, in se je pripravljalo vse, kar je treba, da se v takšni situaciji ustrezno odzovemo tako v Sloveniji kot na ravni EU,« je sklenil.

Deli s prijatelji