V TEŽAVAH

Šef evropske banke: lastniki NLB naj se čim prej odločijo

Objavljeno 19. maj 2012 14.55 | Posodobljeno 19. maj 2012 14.55 | Piše: P. J., STA

Država in belgijska banka KBC morata najti rešitev za problematične naložbe.

Dokapitalizacija bo izpeljana najkasneje do konca marca 2011.

LONDON – Premoženje slovenskih bank in podjetij je precenjeno, zato ima slovensko gospodarstvo težave pri konkurenčnosti, finančni sektor pa pri pridobivanju svežega denarja, meni direktor Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) za srednjo in jugovzhodno Evropo Jean Marc Peterschmitt. Glede kapitalskega vstopa EBRD v NLB pa meni, da se morajo najprej lastniki odločiti, kaj želijo z banko.

Problematična banka

Kot je v pogovoru dejal Peterschmitt, se morata največja lastnika Nove Ljubljanske banke (NLB), država in belgijska banka KBC, odločiti, kako bosta rešila nastale težave s problematičnimi naložbami, precenjenostjo naložb itd. Zato v EBRD pozdravljajo skrbni pregled banke, ki je v teku. Glede kapitalskega vstopa v to banko pa je, kot je dejal Peterschmitt, še prezgodaj govoriti.

Lastniki bodo banko zagotovo morali dokapitalizirati, prestrukturiranje, s katerim bi lahko banko dobro prodali, pa utegne trajati še nekaj let. »Časi za prodajo premoženja niso dobri, zlasti to velja za banke, sploh pa za banke, ki imajo veliko problematičnih naložb,« je dejal.

Slovenski kapitalski preveč nelikviden

Vodja operacij za Slovenijo pri EBRD Jolanta Gabriel je ocenila, da vlagateljev v Slovenijo ni, ker so pričakovane cene lastnikov slovenskih podjetij in bank previsoke. V večini držav je v realnem in finančnem sektorju prišlo do občutnih popravkov cen premoženja navzdol, v Sloveniji pa ne, je dejala. Na vprašanje, ali se ji ne zdi, da so se cene slovenskih podjetij močno znižale, na kar kažejo rekordno nizki tečaji podjetij na Ljubljanski borzi, je dejala, da je slovenski kapitalski trg preplitek oz. preveč nelikviden, da bi kazal realne cene podjetij.

Eden glavnih ekonomistov pri EBRD Alex Lehmann je ocenil, da mora Slovenija kmalu premagati trenutne težave, saj se te kopičijo, zato ni rasti gospodarstva. Če se to ne bo uredilo, se bodo razmere v Sloveniji še poslabšale, je dejal. Ob tem je pokazal tudi na projekcijo EBRD, ki Sloveniji za letos napoveduje znižanje bruto domačega proizvoda za 2 odstotka, v prihodnjem letu pa še za 1,1 odstotka. Slovenija je ena izmed treh držav (poleg Madžarske in Hrvaške), ki se ji letos obeta recesija, je dejal.

Deli s prijatelji