SPOROČILO IZ BRUSLJA

Še ena zaušnica Hrvatom: arbitražno sodišče se ne bo oziralo nanje

Objavljeno 29. julij 2015 16.30 | Posodobljeno 29. julij 2015 17.00 | Piše: STA, Mo. S.

Arbitražno sodišče bo delalo naprej ne glede na odločitve v Zagrebu.

BRUSELJ – Evropska komisija je Zagrebu danes jasno sporočila, da bo arbitražno sodišče odločanje o meji med Slovenijo in Hrvaško nadaljevalo tudi, če se hrvaški sabor danes izreče za izstop iz arbitražnega postopka.

Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je v sredo tudi pisal v Zagreb in izrazil zaskrbljenost ob namerah Hrvaške, to pa je danes na novinarski konferenci v Bruslju povedala tudi tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva.

Evropska komisija ne vidi realne alternative arbitraži

Govorila je ravno v času, ko je v hrvaškem saboru potekala razprava o prenehanju arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, a še pred glasovanjem, na katerem so nato hrvaški poslanci soglasno sprejeli sklep, s katerim vlado obvezujejo, da začne postopek za prekinitev sporazuma.

»Evropska komisija od Republike Hrvaške pričakuje, tako kot bi pričakovala tudi od Republike Slovenije, da izpolni svoje obveznosti in še naprej podpira arbitražni postopek. Bodimo jasni: tudi če bi hrvaški parlament glasoval za izstop iz arbitražnega sodišča, bi to sodišče ostalo in nadaljevalo delo. Evropska komisija ne vidi nobene realne alternative arbitražnemu postopku in odločno poziva Hrvaško, da ostane del njega,« je bila danes še posebej odločna Andreeva.

Pisali so Pusićevi

Kot je povedala, je prvi podpredsednik komisije Timmermans, nekakšna desna roka predsednika komisije Jeana-Clauda Junckerja, v sredo pisal hrvaški zunanji ministrici in podpredsednici vlade Vesni Pusić ter v pismu izrazil zaskrbljenost Bruslja ob namerah Hrvaške, da enostransko odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

Poleg tega je Andreeva danes ponovila, kar je dejala že v ponedeljek: da komisija razume skrbi Hrvaške zaradi domnevnega prisluškovalnega škandala, a da še naprej polno podpira arbitražni postopek ter da arbitražni sporazum vsebuje mehanizme, s katerimi je mogoče odgovoriti na pomisleke Hrvaške in obenem ohraniti polno delovanje arbitraže. Znova je tudi izpostavila pomen dobrega delovanja arbitražnega sodišča in tega, da sodišče sprejme končno odločitev, za gladko in učinkovito izvajanje zakonodaje EU v prihodnje.

Hrvaški sabor je sicer vladi po današnjem glasovanju naročil začetek izstopa iz arbitražnega postopkaimage.

Deli s prijatelji