STRUPENO

Sava polna antibiotikov

Objavljeno 14. januar 2012 08.20 | Posodobljeno 14. januar 2012 08.04 | Piše: Ba. P.

Reko naj bi takoj za slovensko-hrvaško mejo onesnaževala farmacevtska industrija.

Kraj nesrečnega imena, HE Blanca

Antibiotiki v reki Savi – in to v ogromnih količinah –, za katere je v največji meri krivo industrijsko onesnaževanje nekaj kilometrov od Zagreba, šokantno stanje pomembne vodne žile opisuje Natova študija Znanost za mir. Dokument, ki je bil do zdaj širši javnosti povsem neznan, so spisali na norveškem inštitutu za raziskovanje voda. Merili in primerjali so industrijsko onesnaževanje med letoma 2006 in 2008, vse od slovenske meje pa do Siska.

Razvoj superbakterij

V delu dokumenta, ki zajema farmacevtski vpliv onesnaževanja, so podatki osupljivi. S komunalnimi odplakami, ki se v Savo izlivajo iz Zagreba, v reko priteče toliko strupov kot v največjih mestih zahodne Evrope in v Ameriki. Vendar z eno veliko razliko – v Savi je polno antibiotikov. Direktor Hrvaškega zavoda za toksikologijo Franjo Plavšić je trdno prepričan, da so ti neposredna nevarnost za zdravje ljudi. »Glavni problem je, da pri tem nastajajo bakterije, ki so odporne proti antibiotikom,« dodaja. Dolga izpostavljenost bakterij antibiotikom lahko v naravi spodbudi razvoj superbakterij, ki jim antibiotiki ne bodo več prišli do živega. Izpostavljenost ljudi taki superbakteriji pa bi lahko resno ogrozila njihovo življenje. Neverjetno visoko koncentracijo antibiotikov v Savi, ki teče skozi polovico države, hrvaški in norveški znanstveniki bolj kot gospodinjskim odpadnim vodam pripisujejo proizvodnim obratom, nizvodno od slovensko-hrvaške meje.

Je kriva Pliva?

Dokument je sicer ne izpostavlja poimensko, vendar je edina tovarna na tem spornem območju Pliva. »V tem trenutku nočem ničesar zacementirati, vendar je taka teza logična,« se konkretni izpostavljenosti farmacevtske industrije izmika Marijan Ahel, eden izmed nosilcev raziskave. Trditev, da je osrednji krivec onesnaženosti ravno Plivina tovarna, pa podkrepljuje akademski članek iz leta 2008, ki govori o izjemno hudem onesnaževanju v zahodni balkanski regiji, ki antibiotike v Savi neposredno povezuje z zagrebškim farmacevtom. V Savi so namreč odkrili vrsto zdravil, ki jih ravno Pliva uporablja v svoji proizvodnji zdravil. 

Deli s prijatelji