PODROBNOSTI

Sarkozy: Zapor ne bo gojišče skrajnežev

Objavljeno 22. marec 2012 15.57 | Posodobljeno 22. marec 2012 15.57 | Piše: P. J.

Predsednik je dejal, da bo vsak, ki bo prek spleta sejal mržnjo, kaznovan.

PARIZ – Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v današnjem televizijskem nagovoru po smrti Mohammeda Meraha, ki je v preteklih dneh s skuterja moril na jugu Francije, napovedal boj proti islamski indoktrinaciji. Dodal je, da preiskava o tem, ali je morilec imel kakšne pajdaše, poteka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zapori ne bodo gojišče skrajnežev

Francoski predsednik je ob tem še opozoril, da bo vsak, ki bo prek svetovnega spleta sejal mržnjo, poslej kaznovan. »Francija je ukrepala odločno in hladnokrvno ter ohranila svojo enotnost. Morebitno maščevanje ali jeza pa zdaj ne bi bila na mestu,« je še ponovil francoski predsednik. Dejal je še, da želi preprečiti, da bi francoski zapori postali gojišče skrajnežev.

23-letni Merah je v ponedeljek pred judovsko šolo na jugu Francije ubil štiri ljudi, v preteklih tednih pa je v dveh napadih skupno usmrtil tri vojake.

Znane podrobnosti akcije

Merah je danes umrl pri skoku skozi okno kopalnice, v katero se je zatekel, ko so v njegovo stanovanje v Toulousu po 32-urnem obleganju danes dopoldne vdrli policisti. Znane so tudi nekatere podrobnosti akcije, ki so jo izvedli policisti ob vdoru v stanovanje. Tuji mediji poročajo, da so policisti okoli 10.30 v stanovanje vrgli tri granate, vendar se morilec na njih ni odzval. Predstavniki elitne policijske enote so vstopili v stanovanje skozi okna in vrata. V stanovanje so namestili tudi video nadzor, vendar kamere v stanovanju niso zaznale osumljenca. Edini prostor, v katerem ni bilo kamer, je bila kopalnica, iz katere je prišel Mohammed oborožen z različnim orožjem in začel silovito ter agresivno streljati na policiste. Z ognjem so odgovorili tudi policisti, vanj so merili tudi ostrostrelci, na koncu pa je napadalec med streljanjem skočil skozi okno in umrl.

Najnovejši podatki govorijo o tem, da sta bila v obračunu poškodovana dva policista. Sarkozy je v nagovoru še dejal, da je bilo storjeno vse, da bi storilca pripeljali pred sodišče, vendar žal za to niso mogli tvegati še več življenj. Za posredovanje se je zahvalil policiji, notranjemu ministrstvu in ministrstvu za pravosodje.

 

Deli s prijatelji