MODRI DIAMANT

Sanjski diamant že pri novem lastniku

Objavljeno 20. maj 2014 09.29 | Posodobljeno 20. maj 2014 09.29 | Piše: U. S.

Največji brezhibni modri diamant v obliki hruške je težak 13,22 karata.

Modrina: največji brezhibni modri diamant na svetu.

ŽENEVA – Spektakularni modri diamant, največji v svoji kategoriji, ima novega lastnika: na dražbi v Ženevi ga je avkcijska hiša Christie's prodala za neverjetnih 23,79 milijona dolarjev (17,35 milijona evrov) oziroma dva milijona za karat, kar je svetovni rekord! Dragi kamen, 13,22-karatni diamant je znan kot Modrina, so prodali dan potem, ko je dražbena hiša Sotheby's Graffov rumeni 100-karatni diamant, ki je vdelan v prstan, prav tam prodala za rekordnih 16,3 milijona dolarjev.

Modrino – kamen so pri hiši Christie's opisali kot največji živo moder diamant na svetu, brezhiben in absolutno popoln ter najčistejši –, je od anonimnega prodajalca kupila znana ameriška draguljarska hiša Harry Winston (lani jo je kupilo znano urarsko podjetje Swatch), kamen v obliki hruške pa bo poslej nosil novo ime: Winstonova modrina. »Preprosto popoln je, čist zunaj in znotraj. Diamant je skorajda sanjski,« je Modrino opisal Jean-Marc Lunel, specalist za dragulje pri avkcijski hiši Christie's. V zadnjem desetletju so na dražbah prodali le tri modre diamante, vendar so vsi tehtali manj kot 12 karatov, niti eden pa ni bil čist. »Najverjetneje je iz južnoafriškega rudnika, znanega kot Premier, zdaj Cullinan, od koder pride največ modrih diamantov. Najverjetneje je bil izkopan v zadnjih treh desetletjih,« je še dejal Lunel.

Iztržili kar 154,2 milijona dolarje

Dražbarji so zadovoljni, spomladanska avkcija je namreč rekordna, skupaj so iztržili kar 154,2 milijona dolarjev. Poleg modrega diamanta so prodajali še Cartierovo diamantno broško iz leta 1912 in jo prodali za 17,5 milijona dolarjev: to je kar 660 odstotkov več od vsote, ki so jo iztržili leta 1991, ko so v Ženevi broško dražili prvič. Diamant, 75,97-karatni dragi kamen v obliki hruške, pa so prodali za skoraj 14,5 milijona dolarjev. Dan prej je dražbena hiša Sotheby's za dragulje iztržila 141,5 milijona dolarjev.

No, ne rumeni ne modri diamant pa se nista približala milijonom, ki so jih lanskega novembra v Ženevi iztržili za oranžni diamant: prodali so ga za neverjetnih 35,5 milijona dolarjev! Barvni dragi kamni postajajo vse bolj priljubljeni, tudi zaradi svoje redkosti, pojasnjuje Lunel: »Izjemno je, da jih nekateri ljudje iščejo, so investicija. Kupci iz Kitajske ne kupujejo samo v Aziji, ampak tudi v New Yorku in Ženevi.«

Deli s prijatelji