RAZKRITO

Sanaderjevi skupno imeli kar 78 računov, Ivo le sedem

Objavljeno 17. januar 2012 18.04 | Posodobljeno 17. januar 2012 18.04 | Piše: P. J., STA

Kar 73 računov so imele žena Mirjana in njuni hčerki.

Znani hrvaški novinar Damir Smrtić je na facebooku napisal, da je Sanader prvi zapornik, ki zapušča Remetinec v obleki in s kravato.

ZAGREB – Družina bivšega hrvaškega premierja Iva Sanaderja je imela v času, ko so ga decembra 2010 prijeli v Avstriji, 78 bančnih računov z več kot 11 milijoni kun (1,5 milijona evrov), danes poroča Jutarnji list. Večernji list pa piše, da tožilstvo Sanaderja bremeni za 15 milijonov evrov nezakonito pridobljenega denarja.

Od kod 2,7 milijona evrov?

Sanaderjevi so vsak mesec pred prijetjem bivšega premierja porabili 10.000 evrov več, kot so zaslužili, njihovo premoženje pa je bilo vsaj 20 milijonov kun (2,7 milijona evrov) večje, kot je znesek vseh njihovih prihodkov od leta 1993, izpostavlja Jutarnji list.

Večina oziroma 73 računov, ki so jih imeli Sanader, njegova soproga Mirjana, njuni hčerki ter starši Mirjane Sanader, so bili v različnih bankah na Hrvaškem. Najmanj računov, sedem, je bilo na ime Iva Sanaderja v skupni vrednosti 115.000 kun (15.300 evrov) in 35.800 evrov, medtem ko sta imeli hčerki skupaj 34 računov, na katerih je bilo 110.000 evrov, 2000 švicarskih frankov, 1600 avstralskih dolarjev, 35.000 ameriških dolarjev ter 257.000 kun (34.200 evrov), trdi Jutarnji list.

Premoženje v umetninah

Kot dodaja, omenjenih 1,5 milijona evrov ni bilo celotno premoženje Sanaderjevih, ker so preiskovalci našli tudi vrsto nepremičnin, umetniških del, avtomobilov in drugih vrednih stvari. Zgolj umetniške slike, ki so jih zasegli pri Sanaderjevih, so ocenjene na približno milijon evrov. Sicer je zagrebško sodišče blokiralo večino računov in nepremičnin Sanaderjevih do zaključka kazenskih postopkov proti bivšemu premierju.

Večernji list danes izpostavlja, da tožilstvo bremeni Sanaderja za več kot 112 milijonov kun (15 milijonov evrov) nezakonito pridobljenega denarja. Gre za obtožnice v primeru prejetja pol milijona evrov ilegalne provizije od koroške Hypo Alpe Adria Banke sredi 90. let prejšnjega stoletja, domnevnih 10 milijonov evrov podkupnine od madžarske energetske družbe Mol za prepustitev upravljavskih pravic v družbi Ina ter 15 milijonov kun (dva milijona evrov), ki naj bi jih odtujil iz javnih podjetjih in ministrstev v primeru Fimi-media.

Afera z elektriko

Zagrebški časnik je do številke 15 milijonov evrov prišel tako, da je dozdajšnjim obtožnicam prištel tudi 2,5 milijona evrov, ki naj bi jih Sanader prejel od družbe Daimler za prodajo cenejše električne energije javnega podjetja Hrvaška elektorprivreda (Hep) šibeniški družbi TLM in mostarskemu Aluminiju, v katerih je imel Daimler deleže.

Časnik je napovedal, da bo ravno afera z elektriko vsebina nove obtožnice proti Sanaderju, ki bo »verjetno najbolj zapletena korupcijska zgodba na Hrvaškem doslej«. O morebitni obtožnici proti Sanaderju v aferi Hep je hrvaški tisk poročal že v začetku januarja.

Sanaderjev odvetnik Goran Suić je v drugih hrvaških medijih danes zanikal poročanje časnikov o novi obtožnici proti Sanaderju.

Deli s prijatelji