RAZKRIVA

Sanader: Niso mi grozili, odstopil sem zaradi Slovenije

Objavljeno 01. marec 2012 14.06 | Posodobljeno 01. marec 2012 14.03 | Piše: P. J.

Wikileaks razkriva, da je Sanader odstopil zaradi organiziranega kriminala.

Ivo Sanader.

ZAGREB – Med poročili ameriške zasebne obveščevalne družbe Stratfor, ki jih je pred dnevi začel objavljati Wikileaks, se je znašlo tudi poročilo o nekdanjem hrvaškem premierju Ivu Sanaderju, poroča 24ur.

Iz politike zaradi družine

V poročilu naj bi bilo zapisao, da je Sanader s položaja predsednika vlade odstopil zaradi organiziranega kriminala. »Imel je dogovor z luko Ploče, kjer naj bi Hrvaška gradila LNG-terminal. Vmešal se je v organizirani kriminal. Dali so mu na izbiro, da odide iz politike ali pa mu bodo začeli ubijati družino. Sledil je njihovim ukazom,« je septembra 2007 zapisal Marko Papic iz podjetja Stratfor.

Organizirani kriminal, ki se je razrasel med vojno, naj bi bil popolnoma obvladoval Hrvaško, Srbi pa so po umoru Zorana Đinđića dobili priložnost, da počistijo z organiziranim kriminalom v državi.

Slovenija kot priročen izgovor

Papic je med drugim spremljal tudi Hrvaško na poti v EU. Zapisal je, da jo pri pridružitvi omejujejo predvsem Slovenija, Makedonija in Grčija. Za Hrvaško in Makedonijo pa naj bi bile težave s Slovenijo le uporabna taktika, da so se lahko nanju izgovorili pri počasnem sprejemanju potrebnih reform, je med drugim še zapisal Papic.

Sanader zanika

Sanader navedbe sicer zanika in pravi, da je odstopil zaradi Slovenije in ne zaradi mafijskih povezav. Za Jutarnji list je dejal, da je odstopil zaradi »dokaj neuspešnih pogajanj s Slovenijo« in posledično zaradi tega, da ne bi »kvaril pogajalskih izhodišč v pogajanjih med Slovenijo in Hrvaško«. Vse druge namige je označil kot »smešne in otročje«.

Deli s prijatelji