LAŽNIVEC?

»Sanader je v Celovcu
 vzel rumeno kuverto«

Objavljeno 09. december 2011 13.58 | Posodobljeno 09. december 2011 13.58 | Piše: Irena Divković Milanović

Vidaković je sicer tudi nekdanji član priljubljene glasbene skupine Dragonfly.

Ivo Sanader

ZAGREB – Na okrajnem sodišču v Zagrebu je včeraj pričal Drago Vidaković, nekdanji direktor hrvaškega Hypo Leasinga. Kot glavna priča tožilstva v postopku zoper nekdanjega predsednika vlade Iva Sanaderja je povedal, da je videl, kako je hrvaški premier na parkirišču v Celovcu januarja 1995 prejel »rumeno kuverto« od takratnega direktorja banke Wolfganga Kultererja.

Provizija naj bi vzel

A tudi Vidaković ni povsem nedolžen; letos so denimo sprožili preiskavo, ker ga sumijo odgovornosti, da je oškodoval Hypo Leasing za skoraj 20 milijonov kun (2,5 milijona evrov). Vidaković, ki sicer živi v Los Angelesu v ZDA, je zanikal, da se je dogovoril s tožilstvom, da bo pričal proti nekdanjemu premierju v zameno za ustavitev postopka proti njemu. Povedal je še, da so se v pisarni Hypo Leasinga, v kateri so bili tudi uradniki oddelka Hypo Alpe Adria banke za poslovanje v tujini, res pogovarjali, da bo Sanader dobil provizijo, a, kot je dodal, provizije v Avstriji niso pomenile kaznivega dejanja; plačala jih je banka, šle pa so v breme najemnika posojila – v omenjenem primeru je bila to hrvaška država, ki je takrat od Hypo banke dobila 20 milijonov evrov za nakup hrvaških veleposlaništev.

Preverja ga Uskok

Sanaderjeva obramba, ki jo vodi odvetnik Čedo Prodanović, je v celoti zavrnila pričanje Vidakovića, saj je ocenila, da ima »selektiven spomin« ter se odlično spominja vseh podrobnosti, ki bremenijo Sanaderja izpred 17 let, ne spomni pa se dogodkov izpred nekaj mesecev. Vidakoviću je posvečeno tudi eno poglavje v knjigi Kondo, kondo, ki je izšla julija letos. Tam je natančneje opisano, kako je kupil dva luksuzna apartmaja na Beverly Hillsu. Prvega, za katerega je odštel 657.000 ameriških zelencev, je kupil leta 2004, štiri leta pozneje pa je postal lastnik še enega, 760.000 dolarjev vrednega stanovanja. Denar za oba je nakazal v gotovini in hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) zdaj ugotavlja, kako je prišel do takšnega premoženja. Zanimivo je tudi, da je bil Vidaković do leta 2011 večinski lastnik hrvaške glasbene televizije CMC, a se je ta čez noč prenesla na drugo osebo.

Škandal z glasovi

Vidaković je sicer tudi nekdanji član priljubljene glasbene skupine Dragonfly, ki je s pesmijo Vjerujem u ljubav leta 2007 nastopila na Evroviziji. Takratni zmagovalci Dore se na Finskem niso dobro odrezali, to je bilo prvič, da se Hrvatje niso uvrstili v finale. Pozneje je v javnosti izbruhnil škandal, da je Vidaković vsem zaposlenim v banki poslal pismo, v katerem jih je nagovarjal, naj glasujejo za njegovo skupino. Uprava Hypa je zato takrat sprejela odločitev, da Vidaković kot njihov predstavnik v javnosti ne sme več nastopati.

Deli s prijatelji